Vilka är riskerna med högt blodtryck?

Hypertoni eller högt blodtryck är förknippad med många risker. Styra hypertension genom blodtrycket medicinering kan minska men inte eliminera alla risker. Även om vissa grupper av människor är mer benägna att hypertoni, inträffar ibland hypertoni hos människor som verkar annars frisk. De flesta upplever hypertoni när de blir äldre eller om de är överviktiga. Människor av afrikansk härkomst är en något högre riskgrupp för att utveckla högt blodtryck som inte är relaterad till viktökning eller ålder. Vad bra, de som under extrem stress löper större risk för högt blodtryck.

Hypertoni är en viktig orsak till stress på njurarna. När blodtrycket stiger, ackumuleras överflödig vätska i kroppen. Njurarna måste arbeta hårdare för att hantera extra vätska, och ofta blir utarbetad som följd. Okontrollerad hypertoni är ansvarig för ca 15. 000 nya fall av njursvikt ett år enbart i USA.

Hypertoni är också i ökad risk för stroke. Vad bra, kan det resultera i att åderförkalkning, som kallas åderförkalkning. Detta villkor gör det lättare för blodproppar bildas i smalare vägar. Hypertoni är också en viktig orsak till hjärtinfarkt.

De med hypertoni kan även gå till hjärtsvikt, en gradvis process där hjärtat börjar arbeta mindre och mindre effektivt. Även läkemedel kan bidra till att minska hjärtsvikt, är sent misslyckande en viktig orsak till död. Som väl kan överarbetad hjärtat gradvis förstoring, vilket återigen gör ineffektivitet i hjärtat muskler.

De med hypertoni är mer benägna att drabbas av angina, som är extrema bröstsmärtor. De har också visat sig vara mer benägna att skada på näthinnan och synskada. Några med hypertension kan ha en ökad risk för blödning i hjärnan, särskilt på grund av antingen blodpropp eller aneurysm.

Allt som allt är risken för hypertoni varierade och de flesta är ganska allvarliga. I många fall kan högt blodtryck kontrolleras av förändringar i kost och motion. När dessa inte själva att kunna sänka blodtrycket, är medicinering brukar läggas. Om hypertoni redan orsakar vätskeretention, är det ganska vanligt att människor också med diuretika, som hjälper kroppen skjul överflödig vätska. Hjärta symptom som misslyckas och angina kan också kontrolleras med medicinering. Antikoagulantia såsom acetylsalicylsyra eller warfarin tillsätts också för att förhindra koagulering.

Blockerade eller åderförkalkning kan kräva operation för att öppna eller kringgå blockeringar. Vad bra, hjärtkirurgi, eller implantera en pacemaker kan behövas för att ta itu med en långsammare hjärtrytm eller en ineffektiv hjärta. Ofta är dessa behandlingar kan bidra till att minska riskerna vid högt blodtryck förblir kontrollerad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.