Vilka är fördelarna med folsyra?

Det finns många fördelar med folsyra, och några av dessa kan inte nog betonas som ytterst värdefullt att främja hälsa. Stort gagn kan finnas för vissa människor som tar detta tillägg. Men det är alltid klokt att förstå att påståendena om ett tillägg kan existera på flera nivåer. Det är medicinskt bevisad nytta och sedan hävdar att har motbevisats, vilket gör det viktigt att förstå vad som är kända och accepterade, och vad som inte.

Först och främst den mest värdefulla av fördelarna med folsyra är klart bevisat. Det stöd i att förebygga missbildningar när det tas före befruktningen. Med tanke på dess potential att skydda hälsan hos nyfödda, läkare starkt förorda att kvinnor börjar tas folsyra tre månader före den tidpunkt då de planerar att bli gravida. Det har visat sig minska en viss grupp av defekter kallade neuralrörsdefekter, som leda till villkor som ryggmärgsbråck. De bevis blir bara bättre här, eftersom studier som publicerats under 2009 tyder på att folsyra kan också spela en roll för att förhindra vissa hjärtfel och för att förebygga för tidiga födslar.

Det finns några andra potentiella fördelarna med folsyra. Det förefaller att minska chanserna för människor att få högt blodtryck eftersom det slappnar av blodkärlen. Följd av lägre blodtryck, kan tillägget anges som god förebygga uppkomst av stroke. Det kan också agera för att minska tecken på åldrande genom att hjälpa människor att behålla minnet och mental skärpa.

En annan av de påståenden om nyttan av folsyra är att det kan ha en roll i regleringen av humör, speciellt när det tas tillsammans med andra B-vitaminer. Det minskar homocystein nivåer, som förekommer i större mängd i deprimerade människor. Men om folsyra ensam helt skulle sluta depression har inte bevisats.

Det hävdas ofta att en av fördelarna med folsyra är dess cancerförebyggande roll. Det har nämnts att minska bröstcancer och cancer i bukspottkörteln. Som gynnsamt eftersom detta tillägg kan vara, är bevis på motsatsen i detta påstående, och nyligen genomförda undersökningar inte funnit några cancer förebyggande fördelar finns. Omvänt kan män som tar folsyra har en risk för prostatacancer, även om denna fråga behöver fler studier.

Så gott som folsyra kan vara, och USA: s regering verkligen svarade genom att lägga till en rad olika kärnor och spannmål, det finns vissa problem med att ta detta tillägg. Förutom möjligheten att det kan lyfta en del cancerrisk, verkar det också maskera B12-brist, som i värsta fall kallas perniciös anemi. Inte bara kan denna maskering påverka förekomma, men det kan påverka upptaget av vitamin B12 i samtliga fall, och B12 har många fördelar i samband med dessa ges av folsyra.

Vad detta innebär för människor är att ta folsyra är mycket som att ta något annat. Det kan vara riktigt bra, men det kan inte komma utan ett pris. Med mer av det än rekommenderat kan vara särskilt negativa i stället för att främja bättre hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.