Varför får jag en muntorrhet på kvällen?

Uppleva en torr mun på natten är en mycket vanlig företeelse som kan orsakas av flera olika faktorer. Överdriven snarkning, tobaksbruk, och konsumerar för mycket koffein ofta leda till muntorrhet symtom. Dessutom kan många over-the-counter och receptbelagda läkemedel orsakar en person att få en torr mun på natten. Brist på saliv kan leda till flera irriterande och ohälsosamma symtom såsom dålig andedräkt, ont i halsen, svårigheter att svälja, sår, infektioner och karies. Många människor kan finna befrielse från muntorrhet genom att undvika vissa läkemedel och göra enkla ändringar av deras livsstil och matvanor.

Snarkning är en ledande orsak att drabbas av muntorrhet på natten. Individer som snarka andas genom munnen under natten, som torkar ut saliv och ofta stör sömn. Att lindra muntorrhet symtom, är människor i allmänhet uppmuntras att förhindra orsakerna till deras snarkning. Enskilda personer kan försöka gå ner i vikt, sover på deras sidor, och praxis andas genom näsan. Anti-snarkning hjälpmedel som nasala band och munstycken är ofta effektiva på att förhindra snarkning och utveckling av muntorrhet på natten.

Cigaretter, tuggtobak, och ohälsosamma livsmedel minska salivproduktion, vilket leder till muntorrhet och relaterade symtom, till exempel brist på smak, dålig andedräkt, karies och munsår. Alkohol och koffeinhaltiga drycker kan ha liknande effekter på enskilda individer. Folk brukar kunna finna befrielse från sina symtom genom att undanröja tobak och alkohol, skära ner på koffein och sockerhaltiga livsmedel, och dricka mycket vatten, särskilt vid läggdags. Många vårdpersonal tyder på att individer tugga sockerfritt tuggummi före sänggåendet för att uppmuntra produktionen av saliv.

Mediciner av många olika typer kan minska saliv som en bieffekt. En person som tar receptbelagda eller över disk medicin för högt blodtryck, depression, eller allergier är en särskilt hög risk att utveckla en torr mun på natten. Vissa patienter som tar läkemedel mot cancer eller genomgår kemoterapi förfaranden utveckla kvardröjande muntorrhet symtom. En individer som tror att han eller hon upplever muntorrhet symtom till följd av medicinering eller behandling bör rådgöra hans eller hennes läkare, som kan hjälpa till att hitta alternativa behandlingar eller ordinera läkemedel som stimulerar salivproduktionen.

obehandlad kronisk muntorrhet kan innebära flera olika hälsorisker. Personer med torra munnar löper en ökad risk att utveckla stora tandproblem, tunga störningar och hals sjukdomar. Genom att anta hem rättsmedel och på inrådan av läkare, folk brukar kunna återställa sunda saliv nivåer och sova gott hela natten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.