Varför det är dålig att äta för mycket fett?

Många människor, däribland många experter tror att äta för mycket fett är dåligt för en persons hälsa. Fett är mer komplex än så. Den typ av fett man äter är viktigt att beakta.

Det finns en mängd av fett källor, allt från fett närvarande direkt i livsmedel såsom mejeriprodukter, kött, fisk, ägg, nötter och vissa grönsaker, fetter vi lägger på livsmedel som oljor av nötter , oliver och olika frön. Normalt tre typer av fett talas om: mättade, enkelomättade och fleromättade. En annan grupp som måste beaktas är transfetter, fett som tenderar att stanna flytande vid rumstemperatur, vilket inkluderar vissa vegetabiliska oljor, särskilt de som har hydrerad.

För att undersöka om en person äter för mycket fett, måste han veta vilken typ han äter, vilket betyder läsa etiketter och är medvetna i sitt val av mat. Man bör också tänka på vad som är "för mycket", eftersom detta kan hjälpa informera kostval. Att äta för lite fett kan vara nästan lika skadligt för kroppen som för mycket fett. Det är alltså viktigt att ha ett mål.

Traditionellt har de flesta dietister, läkare och myndigheter hälsa rekommenderas att högst 30% av en persons dagliga kalorier komma från fett. Ännu viktigare, bör endast små mängder av den dagliga kaloriintaget bestå av mättat fett. Transfetter, olja som väte tillsätts, bör begränsas till absolut intaget eftersom det inte är hälsosamt, och har lite att erbjuda i vägen för näringsmässiga fördelar. Det betyder inte att en person inte kan ibland unna sig lite av dessa "dåliga" fetter, men väljer bättre fetter, till exempel de som är enkelomättade, är ett sundare val.

Många experter tror att när en person äter för mycket "dåliga" fett, öppnar han sig upp till ett antal villkor och sjukdomar. En som är mest oroade över övervikt. Det ökande antalet amerikaner som är feta, och andelen fetma hos barn, har blivit allt en oro. Övervikt kan förkorta livslängden, öka risken för tillstånd som diabetes, och öka risken för vissa former av cancer.

konsumerar för mycket mättat fett kan inte bara orsaka viktökning, men kan också ha en negativ inverkan på dina artärer. Mättat fett konsumtion ökar "onda" kolesterolet, vilket i sin tur skapar plack uppbyggd i artärer. Detta kan leda till en rad olika hjärt-kärlsjukdom som blockerade ventiler som kräver bypass-kirurgi, och blodpropp i förtunnad artärerna, som kan leda till stroke. Transfetter har visat sig korrelera till ökad risk för cancer, särskilt vissa former av cancer som fortfarande svåra att behandla, till exempel bröstcancer. Högt blodtryck är också ett problem.

Detta betyder inte människor bör äta något fett. Vissa vitaminer är fettlösliga, och människor som inte har någon fettfri kost finna de kan förlora mindre vikt. Det är helt enkelt viktigt att inte gå överbord, och försöka att äta "bra" fetter, de som är enkelomättade och fleromättade. Följ din läkare, nutritionist, eller riktlinjer regeringen för sunda kostvanor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.