Vad är skivepitelcancer?

Skivepitelcancer är en mycket vanlig form av hudcancer som oftast godartade, särskilt om upptäcks tidigt. I nästan 97% av fallen, kan cancer bli censurerade och patienten kommer att återhämta sig helt. I andra fall har skivepitelcancer potential att metastasera, sprider sig till andra delar av kroppen och skapa allvarliga hälsoproblem. Betydande förändringar i huden är en anledning att besöka en läkare eller hudläkare, som en rad olika tillstånd inklusive skivepitelcancer kan orsaka hudproblem.

Detta carcinoma angriper epitel, det övre lagret av huden. Det epitel har speciella celler som kallas skivepitelceller som är platt, och i tvärsnitt påminner de vågar. Dessa celler utför ett antal viktiga funktioner för kroppen, som att främja gasutbyte. Förutom att visas på huden, kan skivepitelcancer också attack skivepitelceller i andra delar av kroppen, t. ex. inre organ, tungan och så vidare.

Det första tecknet på skivepitelcancer är vanligen en röd, fjällande fläck på huden. Ibland en knöl eller knuta kommer att utvecklas. Som fjällig plåster sprider, börjar den att bilda skador och en tjock skorpa. Om de tillåts sprida sig, kan skivepitelcancer äta i den omgivande celler, vilket orsakar omfattande vävnadsskada förlust. Om skivepitelcancer råkar vara elakartad, kan den sprida sig till inre organ och resten av kroppen.

Behandling av skivepitelcancer innebär total excision av cancer. Många läkare enkelt huggna cancern ut, men det kan också frysas eller brännas bort. De flesta läkare vill se till att marginalerna är rena, och de kan ta en biopsi för att bekräfta att patienten hade skivepitelcancer, och att cancer helt har tagits bort. Biopsin kommer också att testa att avgöra om cancer var in situ , vilket innebär att det bara skulle anfalla ytskikt, eller invasiva, med potential att sprida sig.

Den största riskfaktorn för skivepitelcancer, tillsammans med andra hudåkommor som basalcellscancer och malignt melanom, är blek hud och frekvent solexponering. Exponering för vissa kemikalier kan också öka risken. Om du har ljus hud, bör du skydda dig mot hudcancer genom att tillämpa passande solskydd, och skyddar dig från solen med bredbrättad hatt och löst sittande långa plagg. Kom ihåg att även när vädret är mulet, kan skadlig UV-strålning fortfarande penetrera!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.