Vad är kronisk idiopatisk urtikaria?

Den medicinska termen är kronisk idiopatisk urtikaria. Den gemensamma definitionen: bikupor. Vad det än kallas, är kronisk idiopatisk urtikaria en smärtsam, demoraliserande skick. Kronisk idiopatisk urtikaria uppstår när en person lider av nässelutslag eller klåda, nästan dagligen, i över sex veckor, utan annan uppenbar orsak. Ordet "idiopatisk": det tillstånd härrör från en okänd anledning. Nässelutslag, i allmänhet, menar någon form av allergisk reaktion äger rum. Kroppen är i själva verket att se något som en fiende och reagera för att skingra inkräktare.

Kronisk idiopatisk urtikaria är en sjukdom som ofta förbryllar dermatologer och allergologer lika. Utan en känd orsak, är det nästan omöjligt att föreskriva en effektiv behandling. Utan effektiv behandling, fortsätter patienten att lida. Huden blir ofta ärrad och skadas på annat sätt från nässelutslag och klia. Kronisk idiopatisk urtikaria kan orsaka sekundär depression, eftersom den sjuke ständigt olycklig, generad av hans hud och pessimistiska om någonsin fria från sjukdomen.

Det har gjorts vissa framsteg i diagnostik och behandling av kronisk idiopatisk urtikaria, dock. Många läkare tror nu denna sjukdom beror på en underliggande autoimmun sjukdom (såsom lupus) i mellan 30 och 50 procent av dem som lider av det. Uppgiften blir då att ta reda på vilka autoimmuna sjukdomar kan orsaka kronisk idiopatisk urtikaria och behandla sjukdomen. I autoimmun sjukdom angriper organet självt, och kronisk idiopatisk urtikaria kan alltså anses vara en logisk symptom. Andra typer av urtikaria kan förekomma med kronisk idiopatisk urtikaria, och eftersom de behandlingar som kan vara mycket olika för varje typ, behandlar patienten kan bli svårt.

Många människor med kronisk idiopatisk urtikaria försöker ofta att undanröja källorna till allergener från sina liv. De kan tvätta sina kläder i ett naturligt rengöringsmedel, använd endast parfymfria produkter och försöker eliminera födoämnesallergier som en möjlig orsak till deras tillstånd. Så länge detta inte medför undernäring, ändra kosten kan vara till hjälp. Patienter bör vara försiktig med att försöka naturliga eller homeopatiska medel. Ett nedsatt immunförsvar kan reagera dåligt till de föreningar som används i dessa förberedelser. Som med nässelutslag orsakas av en känd allergi, havremjöl bad och gröt-baserade krämer kan ge viss lättnad, utan att orsaka biverkningar.

De som lider av kronisk idiopatisk urtikaria förtjänar sympati och förståelse. Deras villkor kan vara försvagande och de kan inte kan arbeta eller bly vad de flesta skulle anse ett normalt liv. Alla hjälper till att göra deras liv lite lättare skulle antagligen uppskattas-även om det bara är en bättre förståelse av sin sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.