Vad är fibrocystiska bröstsjukdomar?

fibrocystiska bröstsjukdomar är ett mycket vanligt tillstånd som kännetecknas av cykliska förändringar i bröstvävnaden. Detta tillstånd är helt ofarliga, och som inte ökar risken att få bröstcancer eller utveckla andra medicinska problem med bröstet. Av denna anledning vissa vårdgivare föredrar att kalla det fibrocystiska bröst villkor eller fibrocystiska förändringar bröst, där det understryks att det inte är farligt för patienten. Villkoret är så vanligt att när läkare identifiera den i en patient under en icke-närstående examen, kan han försummar att nämna det.

Över 50% av kvinnor utvecklar fibrocystiska bröstsjukdomar, villkoret är vanligast i åldrarna 20 och 50. Kvinnor som använder hormonella preventivmedel verkar vara på en lägre risk att drabbas av förändringar, vilket tyder på att hormoner som produceras under menstruationscykeln kan vara inblandade i den periodiska förändringar i bröstvävnaden observerats bland kvinnor med detta tillstånd.

Kvinnor med fibrocystiska bröstsjukdomar kan märka klumpar i brösten under ett bröst egen examen eller medan sätta på en BH. Dessa klumpar är seg i konsistensen, och de ändrar form och flytta runt i bröstet med tiden. Detta villkor är också associerat med nippel utsläpp, ömma bröst, en grov textur på brösten och en känsla av fullkomlighet i brösten. Symptomen kan vax och avta under loppet av månaden.

Många kvinnor med fibrocystiska bröstsjukdomar diagnostiseras eftersom de identifierar ett bröst klump och söka behandling för det. Testerna kan omfatta ett bröst som utförs av en läkare, en biopsi av misstänkt knöl eller ett mammogram. Mammografi är ibland ofullständiga eftersom bröstvävnaden är så tät att resultaten av testet kan vara svårt att läsa. För att vara på den säkra sidan, kan en läkare rekommenderat testning även med fibrocystiska förändringar misstänks för att bekräfta att en klump verkligen är godartade.

Detta godartade tillstånd kräver ingen behandling. Kvinnor som upplever svårigheter på grund av de förändringar som skett i deras bröst kanske vill överväga hormonella preventivmedel att hantera sina cykler, vilket bör minska symtomen på fibrocystiska bröst sjukdom. Andra behandlingar inkluderar få en monterad bh att ge stöd, och bära lämpliga bysthållare för aktiviteter som sport att minska ömma bröst. Det är också viktigt att regelbundet bröst själv tentor och att känna till de förändringar som skett i brösten under månaden, så att störningar såsom en cancersvulst klump kommer att vara mer sannolikt att identifieras tidigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.