Vad är ett hälsosamt kolesterol?

Hantera kolesterol är viktig för att minimera risken för hjärtsjukdomar. Enligt de riktlinjer som anges av National Cholesterol Education Program, en frisk kolesterol anses vara 200 mg /dl eller lägre. Kolesterol förhållanden med hög densitet lipoproteiner (HDL) på låg lipoproteiner (LDL) är också relevanta, som i idealfallet bör vara 100 mg /dl eller lägre och 45 mg /dL (55 mg /dL för kvinnor), respektive.

Det finns många saker som kan påverka kolesterolvärden, främst kost och sina livsstil. Kan dock även den mest hälsomedvetna man ha förhöjt kolesterol och inte ens vet det. För den delen, kan genetik underminera ansträngningar att uppnå en hälsosam kolesterol, trots att ansluta sig till en diet låg fetthalt och regelbunden motion. Faktum är att de enda två saker som verkligen utöva någon kontroll över kolesterolnivåerna lever och tarmar.

Kolesterol är ett fettämne som tillverkas av levern för att producera gallsyror att smälta maten. Denna orgel reglerar också kolesterolet genom att ta bort det från blodet. Detta beror på hög densitet lipoproteiner (HDL) genomföra low density lipoproteiner (LDL) tillbaka till levern. Det är därför en övergripande hälsosam kolesterolnivån översätter till har mer HDL-kolesterol än LDL eftersom den senare är ansvarig för utvecklingen av arteriell plack.

tarmar också absorbera en viss mängd kolesterol, både från mat och från galla skickas från levern. Ibland tarmen inte kan hålla jämna steg med mängden kolesterol som görs i levern, och det icke-absorberade kolesterol hamnar i omlopp i blodet. Återigen kommer HDL molekyler flytta LDL och triglycerider från blodet, men bara om de finns i tillräckliga mängder. Men den viktigaste faktorn som styr hur väl LDL-kolesterol flyttas ut från blod en fråga om genetik.

Detta förklarar varför vissa människor behöver mer hjälp att nå en hälsosam kolesterolnivå. Levern kommer att fortsätta producera kolesterol oavsett belopp behövs av kroppen, oavsett diet och motion. Andra faktorer som kan höja kolesterolvärden inkluderar vissa läkemedel, till exempel p-piller, steroider, och betablockerare. Östrogen ger de flesta kvinnor skydd mot förhöjt kolesterol, men denna effekt avtar med stigande ålder, särskilt efter klimakteriet.

Det är inte nödvändigt att vänta medelålders har en kolesterol-skärm, vilket många tror. Detta gäller särskilt om det finns en hereditet för hjärtsjukdom eller stroke. Blodprov kan ge ett lipoprotein analys, fördelade på serumnivåer av LDL, HDL och triglycerider. När denna analys är klar, ett program för att uppnå och bibehålla en hälsosam kolesterol kan utvecklas för att möta individuella behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.