Vad är en Toxisk multinodulär struma?

en giftig multinodulär struma är en grupp av små knölar som bildar inom en persons sköldkörteln. De knölar producera och släppa stora mängder sköldkörtelhormon, vilket kan leda till hjärt-och ben problem, en hyperaktiv ämnesomsättning, och muskelsvaghet. Dessutom kan svullna noduli göra det svårt för en person att andas eller svälja. Villkoret kan drabba vem som helst, även om det är vanligast hos äldre vuxna, särskilt kvinnor över 50 år. En person som tror att han eller hon kan ha en toxisk multinodulär struma omedelbart söka medicinsk service så att det ordentligt kan diagnostiseras och behandlas.

Läkare har identifierat flera möjliga genetiska, kost och miljömässiga orsaker till bildandet av giftiga multinodulär goiters. Enligt medicinsk forskning är ärftlighet en stor avgörande faktor i utvecklingen av goiters, som individer med familj historier om sköldkörtelproblem är predisponerade för sjukdomar. Jod brister, allmänt dåliga kostvanor och exponering för höga nivåer av strålning kan också leda till goiters.

En frisk sköldkörtel producerar hormoner som reglerar kroppstemperatur, ämnesomsättning, puls och andra viktiga kroppsfunktioner. När en giftig multinodulär struma former, hormonnivåerna RAKET till den grad att de gör mycket mer skada på kroppen än nytta. Oreglerad hormonnivåer kan leda till en snabba hjärtslag, ångest och nervositet, intolerans för värme, muskelsvaghet, benskörhet, mycket plötslig viktminskning, och skalv. Dessa symtom kan följas av överdriven sköldkörteln svullnad, vilket leder till problem att svälja, tala och andas.

En person som upplever några eller alla av dessa symptom bör rådfråga en läkare, som kan utföra ett antal kliniska tester för att bekräfta förekomsten av en giftig multinodulär struma. En läkare kan utföra en fysisk undersökning, ultraljud, eller biopsi av sköldkörtelvävnad att göra en korrekt diagnos. När en struma konstateras vara orsaken till ett besvär patienten kan läkaren skriva ut medicin som begränsar produktionen av sköldkörtelhormon eller antyda att patienten tar jod tillskott. I vissa fall är radiojodbehandling terapi effektivt att attackera och förstöra knölar. Patienter som får kraftig svullnad kan behöva opereras för att ta bort en giftig multinodulär struma.

När behandlas omedelbart med tillskott, läkemedel, eller radiojod behandling, de flesta goiters försvinna på fyra till tio veckor. Många patienter börjar känna dig bättre och gå upp i vikt omedelbart efter behandling. Vissa människor, särskilt de med ärvda sköldkörtelproblem, tenderar att uppleva flera återfall av goiters eller hypertyreos. Sådana personer kan behöva genomgå flera behandlingar eller har sitt thyroids opererats bort att helt lindra symtomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.