Vad är en Needle Aspiration Biopsi?

Även en klump av något slag kan vara skrämmande, en nål aspiration biopsi kommer att avgöra huruvida klump är cancerogena. I huvudsak en nål aspiration biopsi, även kallad fin nål aspiration cytologi, är ett förfarande som används för att extrahera fråga som består av en knöl-det utdrag vätska om klump är en cysta och celler om klump är en fast massa. Nålen är tunn och ihålig och den är ansluten till en spruta. Det förs in genom huden och är säker och mindre invasiv än andra alternativ, till exempel kirurgi.

Det finns tre huvudskäl till varför en nål strävan biopsi utförs. Det första kan det avgöra arten av en klump. Närmare bestämt om en ny knöl upptäcks, kan det hjälpa att avgöra om det är cancer. För det andra kan det hjälpa att avgöra om en befintlig knöl har drabbats av behandling, såsom strålning. För det tredje kan det användas för att extrahera vävnader eller celler för kompletterande undersökningar.

I allmänhet är en nål strävan biopsi ett kort, okomplicerad förfarande-tar bara några minuter. Det är oftast bildade av en skicklig läkare, ofta med en cytolog, en cyto-patolog eller en röntgenläkare. De huvudsakliga biverkningar från förfarandet är blåmärken och känslighet i det område där provet togs.

De steg som tas för att utföra en nål aspiration är biopsi okomplicerade. Innan förfarandet inleds, huden i området som skall biopsier är torkas av med en antiseptisk lösning. Under vissa omständigheter kan en lokalbedövning användas för att bedöva området också. När klump är beläget, är nålen in i den och flera prover tas. Provet skickas sedan till ett laboratorium för analys.

Även om det finns väldigt få risker med att utföra en nål aspiration biopsi, några finns. Till exempel är det möjligt att invaggas i en falsk känsla av trygghet och få en negativ biopsi resultat när det finns cancerceller närvarande. Detta kan endast ske i de sällsynta omständigheten att cancercellerna skall kunna uppnås inom nålen.

I vissa fall kan det generella bli ganska små. Sedan ett ultraljud maskin eller mammografi maskin kan användas för att röntga området. Därför kan läkaren vara säker på att stick in nålen i rätt plats. Genom att använda ytterligare stöd kan det minska risken att få ett falskt positivt, liksom, men det finns ingen garanti.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.