Vad är Wegeners granulomatos?

Wegeners granulomatos är en sjukdom där en persons blodkärlen blir kraftigt begränsad på grund av ackumulering av granulom, inflammerad mängder av vävnad som fäster vid slemhinnan i fartyg och inre organ. De exakta orsakerna till Wegeners granulomatos är inte kända av läkare, men de senaste medicinska forskningen tyder på att genetiska förutsättningar, infektioner och exponering för skadliga luftburna ämnen kan leda till utvecklingen av sjukdomen. De flesta med villkoret erfarenhet ett antal talande symptom, bland annat näsblod, inflammation i bihålorna, feber, trötthet och andfåddhet. En person som tror att han eller hon upplever symptom bör besöka en legitimerad läkare omedelbart, vem kan väl diagnostisera sjukdomen och fastställa den bästa planen för behandling.

Granulom hänvisar till en massa av celler som produceras av kroppens immunförsvar system som hjälper avvärja bakterier och skadliga ämnen i kroppen. I Wegeners granulomatos, är sådana celler oförklarligt som produceras i mängder stora nog att orsaka stopp och svår inflammation i blodkärlen. Läkarna tror att granulom börjar form i försvar av befintliga inflammerad, irriterad vävnad i blodkärlen, luftvägar, hjärta och lungor, även om dess närvaro gör mer skada än nytta för kroppen. Blodflöde till vitala organ störs som granulom vävnad fortsätter att bygga upp på foder av fartyg.

En person som upplever ofta rinnande näsa, näsblod, feber, bihålorna och ont i öronen, och en ihållande hosta kan lider av Wegeners granulomatos. Symtom som andfåddhet, synproblem och ledvärk tenderar att förvärras över tid, vilket leder till betydande obehag och stör det dagliga livet. En individ kan även uppleva svårigheter att andas och kronisk smärta i hans eller hennes bröst och nedre ryggen, vilket kan leda till sömnproblem och trötthet. Allvarliga komplikationer kan uppstå om tillståndet går obehandlade, inklusive hjärtinfarkt, njursvikt, lungsjukdom och nervsystemet.

Effektiv medicinsk behandling är tillgänglig för personer som lider av vissa eller alla av de symptom av Wegeners granulomatos. En läkare kan ordinera en oral antibiotika, antiinflammatoriska och immun-undertrycka läkemedel för att stoppa spridningen av granulom och lindra ihållande symptom. I de fall där sjukdomen har gjort irreparabla skador på njurarna eller luftvägarna, kan invasiv kirurgi krävas för att undanröja de skadliga vävnad och öppna blodkärl. Många läkare tyder på att patienter försöka upprätthålla goda kostvanor, sluta röka, och engagera sig i motion för att förhindra framtida komplikationer. När behandlas på korrekt sätt, individer brukar kunna göra full återvinning och njuta normal livsstil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.