Vad är Transpersonell psykologi?

Transpersonell psykologi är en gren av psykologin som fokuserar på det andliga och mystiska aspekter av det mänskliga sinnet. Det kan vara en hal fält för att definiera, eftersom många transpersonella psykologer integrera en mängd olika discipliner i sin praxis, men i huvudsak handlar det om att överträffa eller gå längre än vanliga människors tillvaro. Transpersonella psykologer har också erkänt existens och roll förändrade, trance och erfarenheter andliga. Denna skola psykologi blandas ofta ihop med new age eller metafysisk övertygelse, kanske för att vissa anhängare av dessa koncept ingår transpersonell psykologi i sin övertygelse.

En transpersonell psykolog kan arbeta direkt som en terapeut med kunder i olika frågor, eller han eller hon kan välja att utforska forskningsmöjligheter. I båda fallen anser en transpersonell psykolog som andliga upplevelser är en viktig forma faktor för personlig utveckling och allmänna sinnesstämning. Terapeuter hjälpa sina klienter nå stater som främjar andliga upplevelser, medan forskarna studera dessa erfarenheter i en mängd olika kulturer och miljöer i hopp om att lära sig mer om folket som helhet.

Grunden till området för transpersonell psykologi lades av ett antal framstående hjärnor inom psykologi, bland annat Freud, Jung, Maslow och Grof. Många av grundarna psykologer i denna rörelse trodde att alla människor har potential att nå ett högre tillstånd. Snarare än att behandla alla människor som i grunden sjuka eller vriden, många människor inom transpersonell psykologi tror att människor helt enkelt fastnar i sig själva. Studier av människor som har kommit förbi sina egna egon är en viktig aspekt av transpersonell psykologi.

Vissa transpersonella psykologer lutar mer mot det mystiska och det gudomliga i deras arbete, medan andra fokuserar på modern psykologisk och psykiatrisk teori. Många tror att transpersonell psykologi är ett komplement till mer vetenskapliga aspekter av psykologi, främja ökad förståelse av det mänskliga psyket samtidigt som man undersöker arbetet i sinnet.

En transpersonell psykolog som är inriktad på den mystiska får titta på trance stater, förändrade nivåer av medvetande, ritualer och shamansk praxis i kulturer runt om i världen. Dessa metoder kan ha en djupgående inverkan på människor som upplever dem, och en transpersonell psykolog anser att denna inverkan är viktigt. Andra kan integrera flera studier av kemiska och elektriska aktiviteten i hjärnan för svar på frågor om utvecklingen av det mänskliga psyket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.