Vad är Prostate Cancer Screening?

Prostatacancer screening hänvisar till tester personer för prostatacancer att upptäcka sjukdomen i inledningsskedet. En prostataspecifikt antigen (PSA) provning och digital rektal examination är bland de förfaranden som kan användas för cancer upptäckt. Per riktlinjer får årligen prostatacancer screening rekommenderas till män över femtio år och män äldre än fyrtiofem som har riskfaktorer för prostatacancer. Om testresultaten visar en missbildning, uppföljning förfaranden såsom en prostata biopsi eller ett ultraljud kanske borde göra en diagnos.

förekomsten av prostata cancer anses vara högre hos män som har en närstående familjemedlem, som far eller en bror, med sjukdomen. African American män kan vara mer mottagliga för denna form av cancer. Medan den årliga prostatacancer screening är vanligen föreslås till män över femtio år, kan de som löper risk rådas att få testas i fyrtioårsåldern. Screeningtest kan vara lämpligt om ett får urin symtom som vanligtvis förknippas med prostataproblem. Prostatacancer screening rekommenderas i allmänhet inte till personer över sjuttiofem som medicinska experter anledning att cancer inte kan förorsaka besvärliga symtom eller hälsoproblem under sin livstid.

PSA-test för prostatacancer screening är ett blodprov som bestämmer storleken på ett specifikt protein från prostata. PSA-test resultat som vanligen rapporteras i form av nanogram av PSA per milliliter blod. Höga nivåer av PSA eller kraftiga ökningen i blodet PSA-nivån kan vara ett tecken på prostata inflammation, utvidgningen, eller cancer.

Generellt sett är en digital rektal examen (DRE) också gjort utöver PSA-testet för att upptäcka prostatacancer. För DRE läkaren normalt sätter en smord och handskar finger i ändtarmen. Läkaren kontrollerar om klumpar eller hårdhet av prostata, som ligger på framsidan av ändtarmen. Den rektal undersökning tar oftast fem till tio sekunder, och inte leder till mycket obehag.

Läkaren kan råda fler tester för att diagnostisera prostatacancer problem om en individs PSA-nivåerna har stigit eller en onormal knöl är finns i Dre. En av de förfaranden som kan föreslås är en prostata biopsi. Det är en poliklinisk förfarande sker under lokalbedövning för att hämta ett litet vävnadsprov från prostata. Vävnadsprover tas normalt från olika områden i hela prostata. Proven skickas sedan för prövning enligt mikroskop av en patolog för att avgöra om cellerna till cancerceller.

Beslutet om att genomgå screening prostatacancer kan vidtas i samråd med en läkare. En läkare kan ge råd om en behöver för att visas baserat på personens ålder, allmänna hälsotillstånd, och riskfaktorer för prostatacancer. Eftersom prostatacancer normalt inte orsakar märkbara symptom vid sin debut kan screening tester vara användbara för att upptäcka det i tid. PSA-testet är dock anses ha vissa nackdelar, till exempel, ibland testet kan visa upp falska positiva resultat hos män som inte har cancer. En läkare kan förklara fördelar och begränsningar av prostatacancer screening och vad testresultaten kan betyda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.