Vad är Cykliska Kräkningar syndrom?

Cykliska kräkningar syndrom är en typ av sjukdom som påverkar mag-symptom. Syndromet kännetecknas av svåra episoder av illamående och kräkningar som inte tycks ha orsakats av sanna gastrointestinal sjukdom. En person med denna ordning kan spy upprepade gånger under en hel dag och sedan verkar vara alldeles böter nästa. Andra kan spy upprepade gånger under dagar och veckor, utan de har någon bakterie eller virus sjukdom som orsak.

En person med cykliska kräkningar syndrom kommer inte spy bara ett par gånger som de flesta människor gör när de " är sjuk. Någon med detta syndrom kan kräkas upp till 12 gånger på bara 60 minuter. När denna störning hos barn, är det sannolikt att pågå i ett till två dagar. I en vuxen, kan dock upprepade kräkningar gå i nästan en vecka, tyvärr symtomen slut bara för att komma tillbaka senare under året. För barn kan denna typ av kräkning inträffar ungefär 12 gånger per år medan en vuxen kan ha bara ett par avsnitt per år.

Episoder av cykliska kräkningar syndrom tenderar att inträffa antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen . De kan inträffa innan den drabbade personen har till och med ätit frukost. Ibland patienter blir blek eller lider av utmattning tillsammans med kräkningar och illamående. Vissa personer kan känna känslig för ljus eller utveckla huvudvärk, feber, yrsel eller tillsammans med andra symptom. En person med detta syndrom kan även få buksmärta och diarré, om detta inte alltid fallet.

Ingen vet säkert vad som orsakar cykliska kräkningar. Men vissa människor utvecklar symtom när de har förkylningar eller andra luftvägsbesvär. Andra symtom som svar på stress, spänning, utmattning, äta för mycket, eller menstruation. Vissa människor kan ha symptom efter att ha ätit vissa livsmedel, till exempel choklad. Utmattning och extrem värme kan utlösa symptom.

Än så länge finns det inget botemedel mot cykliska kräkningar syndrom, behandling vanligtvis fokuserar på att hålla patienten bekväma och försöker förhindra uttorkning. En del tycker att det ligger i ett lugnt, kan mörklagt rum hjälpa, ibland medicinering, såsom antidepressiva och smärtstillande medel kan användas för att förebygga anfall. När en person är i riskzonen för uttorkning, kan hon behöva läggas in på sjukhus och behandlas med intravenös vätsketillförsel. Vissa människor lär sig att känna igen tecken på en nära förestående episod. I ett sådant fall kan det vara möjligt att förhindra att vissa episoder genom att undvika det som verkar utlösa dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.