Vilka är symtomen på anemi?

anemisymtomen kan variera beroende på vilken typ av anemi patienten har. I de flesta fall har anemi en långsamt insättande, och kroppen kommer att kompensera brist på järn, maskera symptomen på ett tidigt stadium och göra anemi svåra att identifiera. Villkoret kan diagnostiseras med hjälp av ett blodprov för att kontrollera hematokrit nivåer, och om patienterna får några tecken eller symptom på anemi, bör de vara säkra på att tala med sina läkare under läkarundersökningar.

Många symtom på anemi kan ses i samtliga fall, oavsett orsak. Blek hy, utmattning, oregelbunden hjärtrytm, lågt blodtryck, svaghet, andfåddhet, en känsla av känsla yrsel, bröstsmärta, yrsel, svimning, och kall hud är alla tecken på anemi. Patienterna kan också uppleva förändringar i avföringen färg, illamående, och hjärtinfarkt. Ju längre anemi kvarstår de mer allvarliga symtomen blir.

Om anemi orsakas av järnbrist, kan patienter uppleva konstig mat cravings, som orsakas av kroppens försök att upp sin järn intag. B12 anemi kan åtföljas av klumpighet, domningar, stickningar, och demens, medan anemi orsakad av blyförgiftning åtföljs med kräkningar och ett klassiskt blått till svart streck på tandköttet känd som en ledande linje. Om anemi är en följd av förstöring av röda blodkroppar, kan patienter utveckla gulsot, mörk urin, och bensår. Sicklecellanemi är klassiskt förknippas med känslighet för infektioner, fördröjd tillväxt och trötthet.

Ibland är anemi i samband med annan sjukdom, och symptomen på detta villkor kan medföra före symtomen på anemi förekommer. Växande barn, gravida kvinnor och personer med en dåligt balanserad kost har en ökad risk att bli anemisk. Patienter som utvecklar symtom på anemi måste ta sig tid att besöka läkare för att få ett blodprov och läkarundersökning för att avgöra om patienten är anemiska och vilka orsakerna kan vara.

Behandling av anemi kan variera, beroende på orsaken. Ökad järn intag är vanligtvis en viktig del i behandlingen för att få patienten stabiliserats, så att läkaren kan ta itu med den bakomliggande orsaken. Människor som är anemiska kan uppmanas att avstå från att donera blod och att lägga om kirurgi, om möjligt, tills deras hematokritnivåer stiga. Dessa försiktighetsåtgärder är att hjälpa patienten undvika komplikationer av anemi som kan orsakas av farligt låg järn i blodet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.