Vilka är symtomen av bältros?

Bältros, den gängse benämningen för viruset varicella zoster, införs för att vårt system tillsammans med vattkoppor. De flesta människor bär på viruset och det stannar vilande, men för 10-20% av befolkningen, bryter den under försvagat immunförsvar eller ökad ångest. Bältros ger mild till svår smärta, något influensaliknande symtom, och de flesta igenkännlig, blåsor i en linje eller kil på endast en sida av kroppen. De flesta bältros utbrott avta inom två till tre veckor.

De första tecknen på bältros, den första till fjärde dag, är huvudvärk, orolig mage, feber, frossa och trötthet, som liknar kom ner med en förkylning eller influensa. Genom den tredje till fjärde dag, kommer en viss del av kroppen börjar värka, sticka, eller såra med anbudet, känslig hud tillsammans med rodnad eller en ojämn utslag. Detta skulle kunna inträffa i ansikte, bål, rygg och höfter, eller till och hals, armar och ben. Runt femte dagen, blåsor på huden utvecklas längs en nerv, vilket är anledningen form utslag är alltid en rand, linje eller triangel. Nerven bär smärta på det drabbade området, varierande från en molande värk, för intensiv, skytte spasmer. I det här läget kan en läkare brukar göra en korrekt diagnos.

Härifrån blåsor sämre under nästa vecka, fyllning med var och gråt. I detta skede är det viktigt att hålla huden ren och torr, även tillämpa komprimerar och förpackning området i bandage för att förhindra en bakteriell infektion. Snart, från tio dagar till två veckor efter debut av bältros kommer blåsor dränera och skorv över när de börjar att läka. Smärtan kommer att fortsätta under denna period successivt minska som sårskorpor minska. Längre, kan mer allvarliga utslag, speciellt till de med starkt nedsatt immunitet som aids patienter, orsaka svullna lymfkörtlar och ett fortsatt cykel av blåsor, utveckla postherpetisk neuralgi.

Samtidigt bältros vanligtvis måste ha sin gång, bör du omedelbart söka läkare om utslagen bryter ut någonstans i närheten av din ögon, öron, mun eller näsa. Dessa extremt känsliga områden kan drabbas av bestående skador om det inte behandlas tidigt, även orsaka tillfällig eller bestående blindhet. En läkare kan förskriva antivirala och antibakteriella läkemedel för att göra matchen så milda som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.