Vilka är hjärtats kamrar?

När du tittar på människans hjärta, särskilt i ett yttre mening kan det vara svårt att få en känsla av hjärtats kamrar, samt var och vad de är. Alla däggdjur har en fyra-kamrar hjärta, om inte felen finns, och varje kammare tjänar ett viktigt syfte att hålla kroppen vid liv. Det kan vara bäst att tänka på hjärtats kamrar som fyra ansluten rutor i en låda, även om denna bild inte exakt passar från en anatomisk synvinkel.

Det finns två typer hjärtats kamrar, kallat ventriklar och förmaken (singularis är förmak). Varje sida av hjärtat har en kammare och ett förmak, och de flesta gör ett vanligt misstag att anta att de ventriklar sitta på toppen av förmaken. I själva verket är precis tvärtom. Varje kammare är placerad under ett atrium. Den gemensamma beteckningen delar hjärtat i höger och vänster sida, så att höger förmak och höger kammare finns på ena sidan, och vänster förmak och kammare finns på den andra. Mellan dessa är en skiljevägg, som håller på mekanismerna för vänster och höger sida isär, som kallas septum.

Inom fyra hjärtats kamrar det vore rättvist att kalla Atria mottagarna av blod. Höger förmak tar emot blod som har rest genom kroppen och främst varit fråntagen syre. Och passerar därefter genom en liten ventil som kallas tricuspid ventilen och når höger kammare. På samma sätt får vänster förmak syresatt blod som har återvänt från lungorna, gör vägen genom mitralisklaffstenos och hamnar i vänster kammare.

ventriklar skulle kunna kallas den huvudsakliga kraft eller "pumpers" av blodet. Höger kammare kontrakt och skickar blodet tillbaka till lungorna så att det kan ta upp syre. Samtidigt vänster kammare, som är den största och starkaste av hjärtats kamrar kontrakt och skickar syresatt blod till kroppen där den ger näring åt vävnaderna och ger dem den nödvändiga syre som upprätthåller livet. Varje avbrott av detta system kan snabbt leda till vävnadsdöd. Till exempel skulle en blodpropp i hjärnan leder till hjärnskador eftersom även med den vänstra ventrikeln styrka, kan den inte skjuta syresatt blod förbi den koagulera i syfte att tillföra näring till vävnaderna bortom det.

I sällsynta fall, cirka 8 i 1000 födslar, defekter i hjärtat, vilket kan påverka hur hjärtats kamrar arbetet. Hål i membranet kan skapa frågor där syresatt och unoxygenated blod blandas. En del barn föds med otillräcklig mitralis eller tricuspid ventiler, gör det svårt för blodet att passera smidigt från förmak till kammare. En annan medfödda missbildningar kan uppstå när barn föds med inga eller mycket små höger eller vänster ventriklar. Lyckligtvis, även om dessa brister är allvarliga, finns det nu många operationer som kan omdirigera blodcirkulationen för att kompensera för otillräcklig ventiler, blandat blod eller liten kammare i hjärtat. Dessa innovationer har gjort fel i hjärtats systemet mycket mer långlivade, och många barn som är födda med otillräcklig storlek eller styrka i en enda kammare har utmärkt överlevnad synsätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.