Varför är det så svårt att sluta röka?

Det är mycket svårt att sluta röka på grund av den beroendeframkallande karaktär av nikotin, ett läkemedel som finns naturligt i tobak. Nikotin är lika fysiskt och psykiskt beroendeframkallande som kokain eller heroin och rökare blir snabbt beroende av den. De har då att övervinna både de fysiska och psykiska effekterna av nikotinberoendet för att sluta och att förbli cigarett-fri.

handling av rökning kan också utvecklas till en rutin med tiden. Liksom många repetitiva vanor, kan det vara mycket svårt att bryta.

Nikotin skapar njutbara känslor som gör rökaren längta efter mer. Det hämmar också en väl fungerande nervceller. Som rökare nervsystemet anpassar sig till drogen, de röker vanligtvis mer cigaretter, vilket i sin tur höjer nivån av nikotin i blodet. Så småningom rökaren utvecklar en tolerans mot nikotin, vilket i sin tur leder till en ytterligare ökning av rökning. Så småningom en viss nikotin nivå har uppnåtts i rökarens kropp och de då rök nog att behålla den.

När en rökare försöker skära ner eller sluta, erfarenheter han mentalt och Fysiska abstinenssymtom. Abstinensbesvär kan inkludera irritabilitet, ilska, depression, trötthet, sömnsvårigheter eller koncentrationssvårigheter, rastlöshet, huvudvärk och ökad aptit.

Dessa obehagliga symptomen kan få rökare att återuppta rökning i ett försök att höja nivåer av nikotin i blodet till den punkt där symptomen upphör. Många rökare förklara att cravings de upplever när de försöker sluta är intensiva.

Om en person har rökt för ett par veckor eller mer, kommer han abstinenssymtom när han försöker sluta eller minska. Symtom uppträder vanligen inom några timmar efter den sista cigarett och topp inom 48 till 72 timmar. Abstinensbesvär kan pågå i dagar eller veckor.

Den psykologiska beroendet kan finnas kvar under mycket längre. Rökare återvänder ofta till vana under stress. De kan också gå tillbaka till det som en form av viktkontroll sedan pounds typiskt krypa upp när rökning ut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.