Vad gör Oxytocin hormon göra?

oxytocin hormon är en kemikalie som produceras av de flesta däggdjur i större eller mindre belopp. Kvinnor producerar vanligtvis det i betydligt större belopp, men det tillverkas även av män, särskilt män som deltar i amorösa aktiviteter som kysser eller samlag. Hormonet fungerar som en signalsubstans, minskar kortisol stresshormonet och underlätta bonding. Det kan kallas "gosa hormon" i detta avseende, eftersom det tenderar att främja en ökad gos mellan par eftersom det kan göra att hjärnan uppfattar detta i en "må bra" sätt, samtidigt som stress minskar.

Det finns ett antal sätt att oxytocin hormon tjänar den kvinnliga kroppen. Det stimulerar amning, vilket gör det möjligt för mammor att amma sina barn. Det också sprids över hela arbetsmarknaden, och kvinnor har svårt att gå in på arbetsmarknaden kan ha arbetskraft induceras av syntetiska form av oxytocin hormon, som kallas pitocin.

Det är ofta undrat varför någon kvinna skulle stå ut med ett arbete en andra gång, och här kan det finnas ett särskilt skäl, på grund av detta hormon. Även om de flesta kvinnor kommer ihåg sitt arbete ganska bra, får uppgifter som skall fuzzed och upplevelse av smärta möter kan vara mindre än den som verkligen upplevt. Även om inte alla kvinnor har ett fantastiskt arbete erfarenhet, och en del kvinnor lider av trauma, många kvinnor känner sig glad eller energisk efter arbetskraft, vilket kan delvis bero på den betydande minskningen av kortisol på samma nivåer tid oxytocin ökar. Intressant nog kan använda pitocin byta arbete uppfattning eftersom det släpps annorlunda i kroppen än är oxytocin.

Ett flertal studier på oxytocin hormon tyder på att det kan indikera i vilken grad djur kommer att bilda varaktiga obligationer. En sådan studie, genomförd av C. Sue Carter mellan prärien och sorkar bergsområden visade att prärie sorkar, som är mycket sannolikt att hålla ihop som par längre, hade högre nivåer av oxytocin än gjorde fjällnära sorkar. Fjällnära sorkar är mer kända för sin kompis och gå vidare beteende, och det är osannolikt att delta i att höja baby sorkar tillsammans.

Hos människa är det tänkt att detta hormon bidrar bilda band mellan mödrar och barn, särskilt om mammor amma. Det kan vara viktigt att barn också. Vissa läkare anser att barn som lider extrem vanvård kan behandlas med hormonet för att minska några av de negativa faktorer försummelse orsaker. Det finns också frågor om huruvida oxytocin hormon kunde användas för att behandla tillstånd av psykisk sjukdom eller möjligen av autism.

Bindningar mellan par kan stärkas genom den produktion av oxytocin hormon, och här finns det några intressanta bevis. Det har länge trott att tillfälliga sexuella kontakter är mest sannolikt att påverka kvinnor på ett negativt sätt, för när bindningar bryts plötsligt får en kvinna inte så sannolikt att återhämta sig så snabbt, även om detta varierar. En del av orsaken så har det alltid hävdats beror på kvinnors större mängd oxytocin hormon. Men män kan faktiskt producerar större mängder än vad kvinnor under gos, kyssar eller samlag, vilket tyder på varken kvinnor eller män är exakt immuna mot limning känslor som kan uppstå under de mest tillfälligt sex.

Uppgifter finns också att oxytocin hormon kan vara ett sätt att få ett slut beroende. Det kan bidra till att återhämta sig från alkoholism lättare, och det anses inte ett beroendeframkallande ämne. Den syntetiska versioner kan vara svårt att ta, och inte kan tas oralt dock. De är antingen ges som injektion eller nässpray. Så snart detta hormon träffar magen, är det rötas och kommer inte att nå blodomloppet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.