Vad är vesikoureteral reflux (VUR)?

vesikoureteral reflux (VUR) är en medfödd oegentligheter i samband med bildandet av urinledaren, som orsakar en återflödet av urin från urinblåsan till njurarna. Detta återflöde av urin orsakar bakterier att växa och resultat vid urinvägsinfektioner (UVI), även känd som urinvägsinfektioner. Normalt urin rinner från njurarna till urinblåsan genom en lång, tunn slang kallas urinledaren. En ventil som öppnar en väg passerar urinen från urinledaren till urinblåsan och sedan ut ur kroppen. Ofta är barn föds med omogna urinledarna som är för kort, kör i en liten vinkel eller ange blåsa i en atypisk plats, vilket vesikoureteral reflux.

Det finns två typer av vesikoureteral reflux, varav det första är det primära VUR. Detta inträffar när ventilen på urinledaren /blåsan korsning är nedsatt eller omogna vid födseln. Ventilen fel genom att inte stänga det ska, vilket resulterar i backas upp urin in i urinledaren. Sekundär VUR uppstår när det finns en blockering i urinvägarna, eventuellt bero på en urinvägsinfektion som gör att urinledaren att svälla, blockering.

Resultatet av obehandlat vesikoureteral reflux kan vara många UVI och njurskada. Av denna anledning har vesikoureteral reflux blivit ett aggressivt diagnostiseras och behandlas skick. Upp till en tredjedel av spädbarn och barn som har en UVI till slut diagnosen VUR. Lyckligtvis den stora majoriteten av barn med vesikoureteral reflux växa ur villkoret senast återfall eller komplikationer.

En läkare kommer att fullfölja tester för att bekräfta vesikoureteral reflux efter en nyfödd har sin första UVI. För ett äldre barn, upp till ett år gamla, kommer proven beställas efter den andra skjutningen av UVI, och för ett äldre barn, efter en tredje eller fjärde infektion. Även om det finns fyra test som är vanligtvis del av diagnos, är den omsorg som ett ultraljud och en tömning cystourethrogram (VCUG).

Ett ultraljud är vanligtvis det första testet utförts. Det kan signalera närvaro av vissa avvikelser i urinvägarna systemet. Detta test är dock inte avgörande.

Med en VCUG är barnet catheterized och ett flytande färgämne sprutas in i urinblåsan. Röntgenbilder tas av den fyllda urinblåsan och processen för urinering. Detta test visar avvikelser i både urinblåsan och urinröret och avslöjar hur urin genom systemet.

Intravenös urografi (IVP) är ett annat diagnostiskt test för att fastställa om ett barn har VUR. Detta test tittar på urinvägarna som ett komplett system. En flytande färgämne injiceras i en ven där den rinner ut i njurarna, då blåsan. Detta test hjälper läkare hitta eventuella hinder på vägen.

Ett annat test är en nukleär skanning. I detta test är radioaktivt material injiceras i en ven och sedan skannar utförs för att se hur vätskan rinner genom urinvägarna. Även om namnet låter skrämmande, utsätter man barn till lika mycket eller mindre strålning än en vanlig röntgen. Graden av ett barns vesikoureteral reflux är graderade från ett till fem, varav ett är den mildaste mängden reflux.

När en diagnos, behandling av vesikoureteral reflux är inriktad på förebyggande av framtida urinvägsinfektioner och möjligt njurskada. Den barnläkare får föreskriva en låg dos antibiotika i förebyggande syfte tas dagligen i ca sex till tolv månader. Vanligtvis på ett år efter diagnos, kommer läkaren att upprepa proven för att avgöra om barnet har vuxit ur tillståndet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.