Vad är symtom på levercancer?

Lever cancer är en typ av cancer som påverkar levern. Det kan vara den främsta formen av cancer, vilket innebär att cancer börjar i cellerna i levern, det kan vara metastatisk cancer, vilket innebär att cancern sprider sig från andra delar av kroppen till levern. Levercancer är sällsynt i USA, med medelåldern för diagnos är cirka 60 eller 70. Levercancer är betydligt vanligare i vissa delar av Asien och i Afrika. Oberoende av landet, förekommer det oftare hos män än hos kvinnor.

Det finns en rad symtom förknippade med levercancer. Några av de vanligaste symptomen är uppblåsthet och en känsla av buken fullkomlighet utan uppenbar anledning. Svaghet, trötthet och oförklarlig feber finns också tecken på levercancer, som är en dov smärta i övre delen av buken. Denna smärta kan också sträcka sig in i patientens axel och rygg. Anorexia är också ett vanligt symptom vid levercancer, som patienten upplever aptitlöshet, kräkningar och illamående.

symtom på levercancer kan skilja sig hos patienter som också har cirros. Cirros orsakar symptomen komma på snabbare och bli mer intensiv. Individer med levercancer som inte har skrumplever, dock kanske inte märker symptom alls. Som levercancer tumören växer sig större, får den berörda personen också börja känna smärta i hans eller hennes rygg. Portal hypertension och gulsot, som kännetecknas av huden och den vita delen av ögat blir gult, kan också förekomma.

För att diagnostisera levercancer, en läkare måste ta en datortomografi (CT) scan, en radioisotoper skanna eller en nedsatt arteriografi. De flesta patienterna är i långt framskridna levercancer innan den diagnostiseras. På detta stadium har cancern vanligen spritt sig till andra organ-vanligast hjärnan och lungorna-och det lymfatiska systemet. Individer med levercancer som inte får behandling har en livslängd på tre till fyra månader. De som får behandling vanligtvis lever sex till arton månader, om terapi används för att behandla sjukdomen framgångsrikt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.