Vad är symptom på lungcancer?

Det verkar som lungcancer skulle vara lätt att fånga och diagnostisera på grund av dess symptom, men det är inte alltid fallet. Ungefär 25% av personer med någon typ av lungcancer får inte ha några symptom, och att de inte vet att de har sjukdomen om de inte är testade för något annat eller tills cancern sprider sig ytterligare. Då cancer eller en tillväxt kunde fläckvis på röntgen, till exempel, och förhoppningsvis framgångsrik behandling kan inledas. Resten av människor som får lungcancer kommer att ha några symtom bör de sätta till en läkare omedelbart. Trots att lungcancer är fortfarande mycket svår att behandla, överlevnad inte bättre med en tidig diagnos.

De viktigaste symptomen på lungcancer även till förändringar i en existerande hosta, hosta upp blod, utveckling av en ny hosta eller en kronisk hosta. Vissa människor notera ökade svårigheter att andas, känna andnöd, eller erfarenhet väsande andning. Ibland en hes röst skulle kunna vara ett av symtomen vid lungcancer om den uppträder plötsligt. Ibland personer med lungcancer få kontinuerlig bronkial infektioner eller upprepad lunginflammation eftersom lungorna är skadade.

Om cancer sprider sig till andra delar av kroppen kan det finnas ytterligare symtom på lungcancer som inte är begränsade till lungorna. Dessa kan ge smärta, speciellt om lungcancer sprider sig till skelettet. Omväxlande, lungcancer i hjärnan kan orsaka förändringar i vision, eller bete sig som stroke skador och skapa muskelsvaghet på ena sidan av kroppen. Från tid till annan om metastaserad lungcancer uppstår i hjärnan kan de också skapa anfall. Å andra sidan kan cancern sprida sig till andra delar av kroppen och många av de organ får inte ha några symptom alls.

Det aren'ta flora av symtom på lungcancer, men det finns säkert en befolkning som är mest utsatta för att få denna cancer, som är rökare och till och med före detta rökare. En ganska slående statistiken är att 90% av fallen lungcancer inträffar hos rökare, och en del vårdpersonal har till och med gått så långt som att föreslå att rökning bör betraktas ett tidigt symptom på lungcancer eftersom det så drastiskt ökar risken för att ådra sig sjukdomen . Detta betyder inte att alla rökare får cancer, men de är sannerligen befolkningen grupp som är mest sannolikt att.

Med tanke på de få symtom, och det faktum att vissa människor kanske inte har någon har det varit en fortsatt debatt inom det medicinska samfundet om huruvida det är klokt att regelbundet skärm rökare för symtom på lungcancer. För närvarande, många är emot idén särskilt när rökare är asymtomatiska eftersom det kan innebära en massa onödiga tester. Debatten om denna fråga rasar på, men läkare är ganska enhetlig när det gäller frågan om rökning, och nästan alla starkt rekommendera sina patienter antingen sluta röka eller aldrig börja.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.