Vad är symptom på leversvikt?

Leversvikt uppstår när kroppens levern inte längre kan fungera. Detta föregås ofta av en leversjukdom som kan ha många symtom. Leversvikt, dock präglat av flera symptom, som tillsammans med blodprover och andra läkarundersökningar visar leverns funktion är nedsatt till en extraordinär omfattning.

Ett markerade symptom på leversvikt är gulsot. Gulsot är lätt att konstatera fysiskt eftersom den missfärgas huden till en gul eller orange nyans. Den ögonvitorna kan också visas gulaktigt. Gulsot är ett tecken på levern oförmåga att framgångsrikt utsöndra bilirubin från kroppen. Även om många barn lider form gulsot efter födseln är detta i allmänhet inte ett symtom på leversvikt. Det är dock gulsot hos vuxna alltid anledning till oro.

Människor med leversvikt kan också blöder lätt eller blåmärke orimligt. Antalet trombocyter kan minskas hos dem med en inte lever som "tunnar" blodet, vilket gör det svårare för blodet att koagulera om en klippa eller en trubbig skada inträffar. Lägre trombocytantal är också symptomatiskt för många andra sjukdomar.

ascites, ansamling av stora mängder vätska i bukhålan, är ganska ofta ett resultat av leversvikt. I själva verket är ett onormalt utstående mage ofta ett tecken på svår leversvikt. Ascites kan också orsakas av en sviktande hjärta eller andra tillstånd som bör uteslutas.

Människor med leversvikt kan också ha en minskning av deras förmåga att tänka och minnas. Sammantaget kan deras hälsa vara dålig och de kan vara mer känsliga för vanliga sjukdomar. Leversvikt kan också orsaka betydande trötthet, en allmän känsla av svaghet och aptitlöshet eller illamående.

Om leversvikt är unarrested, symtom utveckling som i eventuella kramper, desorientering, oförmåga att tala och försämrat omdöme. Fel i andra viktiga organ kan förekomma eftersom kroppen fungerar samarbetsvilligt med varje organ. I slutändan döden kommer att ske om medicinsk åtgärd är antingen inte är möjlig eller har inte sökts. Många som har leversvikt kan delvis arrestera symtom genom behandling med läkemedel. Men några med leversvikt kräver en levertransplantation för att återhämta sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.