Vad är symptom på Chicken Pox?

vattkoppor är en vanlig barnsjukdom som orsakas av den mänskliga varicella zoster-virus. Det är ett obehagligt tillstånd, men de flesta gör en fullständig återhämtning. Exponering för någon annan med vattkoppor i en skolmiljö, eller på en playdate, är den allmänna överföringssätt. Men inkubation av viruset kan ta upp till två veckor innan symptomen visar sig.

Första symtomen på vattkoppor brukar ignoreras. Man kan ha små nästäppa, en förlust i aptit, eller en kan känna dig trött eller springa ner. Dessa symtom kan förekomma för en dag eller två innan andra manifestationer av vattkoppor. I det här läget är smitta möjlig. Så om man inte har haft vattkoppor och har varit utsatt för någon som har kommit ned med mer erkända symtom en dag eller två efter exponering är det fortfarande fullt möjligt att ingå avtal viruset.

Nästa symtom av vattkoppor är ett utslag som kan finnas var som helst på kroppen. Den utvecklar oftast på bålen först och sedan sprider sig till resten av kroppen. Det kan också finnas i munnen, på handflatorna, på könsorganen eller i hårbotten.

Först utslag verkar vara en samling av små blåsor. Antalet blåsor varierar avsevärt. Vissa människor, särskilt mycket små barn kan endast visa en eller två blåsor. Det är inte ovanligt dock ha över 100 blåsor som täcker kroppen.

Inom två till tre dagar av blåsor som finns, kommer de att bryta och blir sår. Detta brukar vara det mest obekväma tid för de drabbade med vattkoppor, eftersom såren kan klådan. Skrapa såren kan orsaka sekundära infektioner till form, och kan orsaka ärrbildning också, så repor bör undvikas. Calamine lotion och havregryn bad kan hjälpa till att lindra en del av klåda.

sår börjar skorpa över och bilda skorpor cirka 10 dagar efter att bildas. När alla sår är sårskorpor och sårskorpor faller av, är risken liten för att sprida sjukdomen till andra. Barn kan också ha en lätt feber under de första dagarna av vattkoppor. En feber över 101 grader F. (38,33 grader C. ) kan tyda på infektion i en eller flera sår. Man bör kontakta läkare om febern fortsätter efter den första dagarna i utseende blåsor eller om någon av sår verkar vara fylld med pus. Barn med feber ska aldrig ges acetylsalicylsyra, eftersom detta virus är en som kan orsaka mycket allvarliga Reyes syndrom när ASA fattas.

Kvinnor som kontraktet vattkoppor under graviditeten kan överföra viruset till sina ofödda barn. Detta kan vara mycket farligt, särskilt under de första tre månaderna av graviditeten och kan leda till tillväxt problem och defekter. Det rekommenderas starkt att kvinnor som inte haft vattkoppor får vattkoppor vaccinationen några månader innan man försöker bli gravida.

Äldre barn, tonåringar och unga vuxna kan ha svårare fall av vattkoppor än små barn. De har oftast mer sår, kör en temperatur längre, och kan uppleva illamående.

Den största komplikation av vattkoppor i friska vuxna eller barn är infektion i sår som leder till antingen STREP eller Staph infektioner i blodet. Sår bör noga utvärderas, och en läkare bör kontaktas om något sår verkar vara smittade. Personer med nedsatt immunförsvar kan bli mycket sjuka med vattkoppor och vissa kan även dö av sjukdomen. Antivirala läkemedel kan hjälpa till att minska dödligheten och gör vattkoppor mindre stränga för dem med villkor som HIV eller Lupus.

På grund av dessa sällsynta fall bör man gå aldrig till en läkare eller sjukhus om du misstänker vattkoppor, utan att först informera sjukvårdspersonal om din misstanke. Sjukhus, kliniker och läkare: s kontor har ofta protokoll på plats för att undersöka patienter med misstänkt vattkoppor. Man kan få vänta i en bil eller komma in efter timmar för att undvika överföring av viruset på dem som har vissa sjukdomar, eller är gravida.

vattkoppor vaccinering är nu ofta ges till barn. Vissa barn kan dock inte ta emot vaccinering på grund av allergier. Ungefär 80% av dem som får vaccinet är immun mot viruset. De övriga 20% kan få viruset i en mycket lindrigare form. I de flesta fall gör ett enda fall av vattkoppor ett immun mot sjukdomen för livet. I sällsynta fall kan man få en andra fallet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.