Vad är orsaken till förstoppning hos barn?

Förstoppning med spädbarn är ett vanligt tillstånd där spädbarn erfarenhet hård och torr avföring som inte klarar lätt. Det finns många olika orsaker till förstoppning hos barn, beroende på deras ålder, kostvanor, och allmän hälsa. Den vanligaste orsaken är mild uttorkning, som vanligtvis kan avhjälpas genom konsumerar mer vatten och juice. Barn under fyra månader som dricker bröstmjölk blir sällan förstoppade, men formel som ammas oftare föremål för matsmältningsproblem. Bebisar är äldre än fyra månader kan få förstoppning symtom som de övergången från flytande kost till fast föda.

Bröstmjölk är naturligtvis regleras för att säkerställa att barn får rätt mängd protein, näringsämnen och fett. Det är mycket ovanligt, därför att en ammade barnet att uppleva matsmältningsproblem och därav förstoppning. Vissa typer av kommersiella formel kan emellertid leda till förstoppning hos barn. Bröstmjölksersättning är i allmänhet svårare för ett barn att smälta, och de flesta flaskuppfödda spädbarn ger fastare, mindre frekvent avföring än spädbarn under amningsperioden. Förbi tjockare än normalt avföring mindre än en gång per dag kan vara ett tecken på att en flaskuppfödda spädbarn lider av förstoppning, och kan behöva byta formler enligt en barnläkare råd.

Bebisar börjar vanligen äta fast föda i åldern fyra till sju månader. Det är mycket vanligt för spädbarn att uppleva mild förstoppning under denna period, eftersom deras kroppar måste lära sig att anpassa sig till en drastisk förändring i kosten. Vissa barnmat, såsom ris spannmål, ansträngda bananer och morötter bidrar ofta till hårdare avföring och förstoppning. Livsmedel som innehåller mycket kostfiber, såsom plommon, kan främja hälsosamma tarmrörelser som en bebis kropp vant fasta ämnen.

Ett spädbarn vars förstoppning kan inte bidragit till formel eller andra orsaker kan vara ett resultat av uttorkning. Spädbarn, barn och vuxna kan alla bli förstoppad när de inte intag tillräckligt med vätska. Kroppen försöker att kompensera för brist på vätska genom att absorbera vatten från tarmen och orsakar avföring blir hård och torr. När dehydrering är fast besluten att vara orsaken till förstoppning hos barn, kan föräldrar leverera ofta, till små mängder vatten eller juice återställa vätskenivåer och främja lättare avföring.

Föräldrar som märker att deras barn ofta förstoppning bör rådfråga en barnläkare omedelbart. Läkare kan antyda kostförändringar, over-the-counter laxermedel, lavemang eller avföring mjukgörare. De flesta barn återhämta sig från sina symtom inom en till två veckor, men det är möjligt att förstoppning hos barn orsakas av ett mer allvarligt medicinskt tillstånd, t ex hypotyreos. En kunnig barnläkare kan se om det bakomliggande medicinska orsaker och föreslå den bästa lösningar för att lindra symtomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.