Vad är nedsatt glukostolerans?

nedsatt glukostolerans hänvisar ofta till ett tillstånd där blodsockernivåerna är högre än normalt, men är inte förhöjda nog för en diagnos av diabetes. Villkoret är även kallad pre-diabetes. Personer med nedsatt glukostolerans brukar rekommenderas livsstil åtgärder som även inkluderar att upprätthålla en regelbunden motion rutin och en hälsosam kost för att hålla blodsockret i schack.

En person kan inte uppleva öppen symtom från början av detta tillstånd. Onormala glukosnivåer kan upptäckas genom ett screeningtest sådan en oral glukostolerans test som mäter hur kroppen reagerar på socker. Detta förfarande som typiskt testa blodsockernivån efter en åtta timmar fasteperiod, och mäta den igen två timmar efter att ha druckit en sockerlösning. Generellt, om testet visar blodglukosnivån i 140 och 199 mg /dl sortiment, två timmar efter dricka, kan detta betyda nedsatt glukostolerans.

Normalt är socker eller glukos från mat källor jämställs i blodet efter matsmältningen. Det som sedan överförs till cellerna med hjälp av insulin, ett hormon i bukspottkörteln körteln. Ibland kropp kan ha socker problem med att slutföra, och det ackumuleras i blodet i stället gå vidare till cellerna. Möjliga orsaker kan vara att det bukspottkörtel inte producerar tillräckligt med insulin eller att cellerna utveckla insulinresistens. Detta kan leda till förhöjda blodsockernivåer, vilket kan ses i diabetes villkoren.

Vissa faktorer har associerats med förekomsten av nedsatt glukostolerans. Hit hör övervikt, framför allt med för mycket fett i bukhålan, inte får tillräckligt med motion, och som har en familjehistoria av diabetes typ II. De över fyrtio fem år kan ha en ökad risk för nedsatt glukostolerans. Ras kan vara en faktor, med asiater, afroamerikaner och indianer är bland de större risk att påverkas av detta tillstånd.

Möjligheten att utveckla typ II diabetes tenderar att öka om en person har nedsatt glukostolerans . Det kan också göra en mottagliga för hjärtsjukdomar och stroke. Därför personer med detta villkor är ofta uppmanas att göra livsstilsförändringar för att deras blodsocker under kontroll.

En vanlig rekommenderad åtgärd är att följa en kost som har låg fetthalt, socker och kalorier, men högt fiberinnehåll. Regelbunden träning med måttlig intensitet är ofta föreslagit tillsammans med kostförändringar för att underlätta viktkontroll. Fysisk aktivitet använder glukos som energi, och skulle kunna förbättra de celler som svar på insulin. I allmänhet är människor med nedsatt glukostolerans rådde för att få sina blodsockernivåer testas med jämna mellanrum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.