Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?

Inflammatorisk tarmsjukdom kan vara resultatet av flera villkor, som Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Villkoret, även kallad IBD, har ett antal smärtsamma eller svåra symtom. Dessa inkluderar svår buksmärta och kramper, diarré och blödningar från tarmen, som kan noteras när du använder toaletten. Villkoret verkar uppstå eller diagnostiseras oftast i människor i mellersta tonåren upp till de tidiga 30-talet, men det betyder inte barn eller äldre vuxna inte kan få tillståndet.

En del av orsaken inflammatorisk tarmsjukdom skapar dessa svåra symtom beror på sår som bildas inuti ändtarmen och tjocktarmen. Med Crohns sjukdom, dessa sår är mest sannolikt kommer att uppstå i små och tjocktarmen och inflammation kan påverka hela väggen i tarmen. Sår som utgör från ulcerös kolit brukar börja i rektum och kvar i tjocktarmen och inflammation är vanligen begränsad till slemhinnan i tarmen. Placering av sår kan bidra till att avgöra bakomliggande orsakerna till inflammatorisk tarmsjukdom.

Dessa sår kan skapa stora problem, och ibland kan leda till infektion. Dessutom kan personer med detta villkor har så svår diarré att de snabbt blir uttorkade eller inte kan få tillräcklig näring när de äter. Blodförlust på grund av inflammatorisk tarmsjukdom kan även skapa ihållande anemi, och människor kan drabbas av förstoppning ibland också. Inflammatorisk tarmsjukdom kan också påverka vardagen, eftersom kronisk diarré kan innebära frekventa resor till badrummet varje dag.

Diagnos av IBD kan vara utmanande och patienter kan behöva genomgå flera förfaranden. Vanligtvis patienter genomgå en koloskopi. Läkare använda detta förfarande för att leta efter tecken på inflammation i tarmen, sår, och att ta små vävnadsprover.

För närvarande är första linjens behandling av inflammatorisk tarmsjukdom genom mediciner som används för att minska inflammation, som kallas anti-inflammatoriska mediciner och läkemedel som kan hämma immunsystemet och leda till färre symptom. Ibland medicinering ensam inte förnya och kirurgi kan krävas. Typer av operationer för att behandla inflammatorisk tarmsjukdom varierar mycket och beror på bakomliggande orsak.

Crohns sjukdom kan faktiskt förvärras kirurgi utförs, men operation kan fortfarande vara nödvändig beroende på symtomens svårighetsgrad . Med ulcerös kolit, kan hela tjocktarmen kräver avlägsnande, men läkarna kan nu utföra operationer som tillåter människor att använda toaletten på normalt sätt. Denna operation, som kallas en ileoanal anastomos är en stor förbättring jämfört med tidigare kirurgiska metoder, eftersom främsta invändning mot avlägsnande av tjocktarmen som tidigare var livslångt beroende på att samla in avfall utanför kroppen i stomi påsar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.