Vad är hemolytiskt uremiskt syndrom?

hemolytiskt uremiskt syndrom är en sällsynt sjukdom som kan orsaka svår njursvikt, anemi och farligt högt blodtryck. Villkoret är nästan alltid resultatet av konsumerar livsmedel som innehåller en särskild stam av Escherichia coli ( E. coli ) bakterier. Hemolytiskt uremiskt syndrom drabbar främst barn under 15 år, vars immunsystem ännu inte fullt utvecklade och inte kan kontrollera E. coli infektioner. Personer över 15 år är mycket mindre känsliga, men det är fullt möjligt att lida av villkoret i vuxen ålder. En person som upplever diarré, feber, buksmärtor och problem urinera bör söka en läkare att testa E. coli och rekommendera medicinska ingrepp.

De flesta fall av hemolytiskt uremiskt syndrom uppstå när E. coli infektioner lämnas obehandlad i flera dagar. Delar av E. coli bakterier i mag-tarmkanalen införa toxiner i blodet som stör röda fungerande blodkroppar, förstöra blodplättar, och så småningom infektera njurarna. Barn och vuxna ställer sig själva riskerar att smittas E. coli när de äter dåligt tillagat kött eller smutsig producera. Personer som är utsatta för mänsklig avföring är också föremål för infektioner. Andra former av hemolytiskt uremiskt syndrom uppstår ibland intar andra typer av livsmedelsburna bakterier eller upplever sällsynta autoimmuna sjukdomar.

Personer som har hemolytiskt uremiskt syndrom vanligtvis uppvisar en rad olika symptom. Kronisk diarré, trötthet, illamående och buksmärtor är oftast de tidigaste tecknen på E. coli infektion, och kan eller inte kan föregå mer allvarliga njurproblem. Extrem trötthet, svårt eller minskad urinering, oregelbundna blåmärken, näsblod, svullnad i armar och ben, och blekhet är indikatorer på njursvikt och eventuella hemolytiskt uremiskt syndrom. Det är oerhört viktigt att besöka en läkare när uppleva några eller alla av dessa symptom, så att en korrekt diagnos kan göras.

Läkare kan diagnostisera tillståndet genom att fråga patienterna om deras symptom och beställa blod och urin. Det är vanligtvis nödvändigt för en individ med hemolytiskt uremiskt syndrom att genomgå en blodtransfusion för att befria kroppen från gifter och återställa frisk trombocyter och nivån av röda blodkroppar. Om akut njursvikt har redan inletts, kan patienten behöva akut dialys för att stabilisera njur funktion och återställa viktiga näringsämnen. I de mest svåra fall kan en njurtransplantation vara nödvändigt att ge lättnad. När hemolytiskt uremiskt syndrom diagnostiseras och behandlas direkt, att patienten sannolikt kommer att börja må bättre omedelbart och njut av en fullständig återhämtning i ungefär en vecka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.