Vad är en vaccinrelaterade sarkom?

vaccinrelaterade sarkom är en mycket elakartad cancer som förekommer mest i katter, även om det har dokumenterats i hundar och illrar också. Detta tillstånd kallas även vaccin-associerade sarkom (VAS), och ett antal länder har inrättat arbetsgrupper för att övervaka fall av vaccin-associerade sarkom, med avsikt att fastställa orsaken till tillståndet och eventuella förebyggande åtgärder som kan används för att minska risken för att utveckla vaccin-relaterade sarkom.

De två vacciner som är mest förknippad med vaccinrelaterade sarkom är rabies vaccin och felint leukemi virus (FeLV) vacciner. Typiskt sarkom verkar inom några veckor av vaccination, i form av en snabbt växande klump som kan ulcerate genom huden. Vaccinrelaterade sarkom är ökänd för att vara extremt snabbväxande och aggressiva, och det kräver snabba åtgärder.

I en situation där en veterinär misstänkta vaccinrelaterade sarkom kan förekomma, är en biopsi tas och katt är planerad till en lumpectomy att ta bort sarkom. Om biopsin kommer tillbaka som positiv för sarkom kommer operationen gå framåt. Många veterinärer punktskatter väl runt marginalerna av tumören, så att det inte kommer att upprepas. Eftersom sarkom ofta finnas i ryggraden, på grund av placeringen av vaccinationsstället, vissa veterinärer föredrar att rekommendera kirurger som är bekväma med att jobba runt ryggraden. Efter sarkom tas bort, cellgifter och strålning kan rekommenderas för att säkerställa att sarkom är utrotad.

Detta problem upptäcktes först 1991 och det sporrade en stor reform av vaccination protokoll för katter. Misstänkta ingredienser i vacciner har också skett och förbjudna att ta itu med ökningen av vaccin-associerade sarkom. Veterinärer och ägare katt uppmuntras också att rapportera fall av vaccinrelaterade sarkom i syfte att generera så mycket data som möjligt.

Risken för vaccinrelaterade sarkom är verkliga, men du bör inte Låt det stoppa dig från att vaccinera din katt. Diskutera felint vaccinationer rekommenderas för ditt husdjur med din veterinär, och be sitt yttrande om frekvensen av vaccineringen, vissa forskare misstänker att risken för vaccinrelaterade sarkom kan vara förhöjda genom upprepad vacciner. Om din katt går utomhus, vaccinera för FeLV och rabies är inte frivilligt . Dessa sjukdomar är fruktansvärt smärtsamt och obehagligt, och samtidigt som vaccin-associerade sarkom kan vara dödligt, är risken för infektion med rabies eller FeLV inte värt att hoppa ett behov vaccin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.