Vad är en subaraknoidal Blödning?

En subaraknoidal blödning är en typ av stroke som kännetecknas av blödning i området mellan spindelvävshinnan membran och pia mater, två membran som täcker hjärnan. Spindelvävshinnan membranet och pia mater är de två innersta hjärnhinnan, membran som täcker strukturerna i det centrala nervsystemet. Den pia mater är känslig och ansluter till hjärnan ytan, medan spindelvävshinnan lagret består av spindel-web-liknande bindväv och hjälper dämpar centrala nervsystemet. Subaraknoidal blödning kan bero på skallskada eller en brusten aneurysm i hjärnan.

Det vanligaste symtomet på subaraknoidal blödningar är en plötslig, intensiv huvudvärk känd som en blixt från huvudvärk. Många patienter upplever inga andra symptom. Kan dock kräkningar, delirium, nackstelhet, kramper, koma och svaghet på ena sidan av kroppen följer också subaraknoidal blödning.

I svåra fall kan hjärnan herniation förekomma, vilket leder till utvidgning av en elev och misslyckande eleven att ingå avtal som svar på ljus. Intraokulära eller subhyaloid blödning, blödning i ögat eller omgivande membran respektive också sällan sker. Subaraknoidal blödningar utlöser också frisättningen av adrenalin och andra hormoner, vilket resulterar i en stegring i blodtryck och ökad hjärtrytm. Hjärtarytmi, ackumulerade vätska i lungorna, och även hjärtstillestånd kan följa.

subaraknoidal blödning är oftast orsakade av en brusten cerebral aneurysm, ett försvagat område i en cerebral artär som blir förstorad. Andra möjliga orsaker är andra sjukdomar blodkärl, skallskador kokain missbruk, sicklecellanemi och blodets koagulering störningar eller antikoagulantia. Subaraknoidal blödning är alltid en nödsituation och bör behandlas så snart som möjligt. Hälften av alla fall med dödlig utgång och många människor som överlever drabbas av kognitiva eller neurologiska funktionshinder.

subaraknoidal blödning patienter stabiliserades så snabbt som möjligt. Beroende på hur allvarligt tillståndet får omedelbar operation krävas för att ta bort blod och stänga den blödningsställe. Andra patienter stabiliseras under en längre tid och genomgår en lårbenshals angiogrammet att upptäcka källan till blödningen. De aneurysm kan behandlas med klippning eller ringlande. Klippning kräver öppna skallen och utsläppande klipp på artären runt aneurysm, medan ringlande utförs genom att köra en kateter genom artärerna och utsläppande platina spolar av aneurysm, som orsakar en blodpropp som förstör aneurysm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.