Vad är en Mellanfot Stress Fracture?

En Mellanfot stress fraktur är en fraktur på långa ben i foten, mellan tårna och hälen. Det är den vanligaste av alla fotskador orsakade av trauma, och vanligtvis börjar som en liten spricka i det yttre skalet av en av de fem Mellanfot ben. Dessa ben stöd i balans, driver och stödja kroppen. Inte behandlas kan den första sprickan framsteg i en fraktur som reser hela vägen genom benet, vilket resulterar i allvarliga smärta och orörlighet.

Mellanfot stress frakturer ursprungligen kallades marsch frakturer , eftersom de var vanliga bland soldater i början av 19. Århundradet. Idag förekommer de oftast i professionella idrottsmän och är andra plats efter den incidensen av tibial frakturer. En Mellanfot stress fraktur orsakas av direkt trauma eller upprepad stress foten, som samtidigt hopp, dans, marsch eller springer. Felaktig skor, en snabb ökning av verksamhet, svaga muskler, och låg bentäthet kan alla bidra till utvecklingen av en Mellanfot stress fraktur.

Överaktivitet utan vila är också en orsak till stress frakturer i mellanfoten ben. Benen i kroppen hela tiden att bryta ner och ombyggnad, och reparation sig naturligt under viloperioder. När det finns stor genomslagskraft aktivitet eller ovanlig stress ben utan vila, kroppen ibland kan hålla jämna steg med ombyggnaden processen. Detta resulterar i ett stress fraktur, eller flera små sprickor i benet.

Symptom på en Mellanfot stress fraktur gradvis omfatta allt ont på ovansidan av foten, vilket kan åtföljas av svullnad eller blåmärken. I början, är smärtan kändes först efter sport eller aktivitet. Med tiden kommer smärtan bli allvarliga och kände under dagliga aktiviteter, eller när ingen vikt läggs på foten alls. I många fall kommer den sjuke har inget minne av att upprätthålla en skada, eftersom smärtan är vanligtvis inte kände vid tiden för påverkan.

Diagnos av stress frakturer kräver en undersökning av foten, och en översyn av symptomen. En röntgenbild kan utföras, men är inte alltid en exakt verktyg för diagnos. Om röntgen visar ingen fraktur, men symptomen tyder på Mellanfoten stress, en skelettscintigrafi kan användas för att bekräfta diagnosen.

Behandling av ett Mellanfot stress fraktur har minst tre veckors vila från verksamheten, och om smärtan är svår, kryckor eller en särskild promenad boot kan förskrivas för att utföra dagliga aktiviteter. Efter den inledande viloperioden, en gradvis återgång till normal verksamhet under loppet av två till fyra veckor förväntas. I vissa fall, sjukgymnastik, särskilda fot skär eller kalciumtillskott kan behövas för att påskynda läkning. Kirurgi är sällan nödvändigt, men kan krävas i extrema fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.