Vad är en Akilles senruptur?

hälsenan är en lång grupp av fibrer som fäster undersidan av hälen till vadmusklerna och ansvarar för att tillåta foten att lyfta från marken att gå. En hälsenan brott inträffar när fibrerna sträcks till den grad att rippa eller helt uppdelning. Den bristning orsakar intensiv smärta och påverkar en persons förmåga att gå och tenderar att vara vanligare hos idrottare.

När en person har en hälsenan brista, han eller hon kan känna en sprickbildning sensation rätt nära baksidan av benet. Eftersom fibrer inte kan riktigt koppla hälen till vadmusklerna, kommer en person inte att kunna skjuta sin fot från marken att gå. Andra vanliga symptom på ett brott är inflammation i hälen och underben samt smärtor i området. Mängden smärta kan bero på graden av brott.

En hälsenan bristning är oftast resultatet av en släng av alltför stort tryck plötsligt placeras på foten. Idrottare som idrottar som kräver snabba fot rörlighet, såsom tennis, basket och löpning, löper en större risk för en bristning eftersom de är mer benägna att hoppa och landa kraftfullt på fötterna. Skadan kan också uppstå om en person som av misstag går in i ett hål och landar på hans eller hennes fot, samt om en person hoppar en lång yta på marken.

Skadan är oftast behandlas med kirurgi, där en kirurg skär in i nedre vaden och reparerar bristning genom att sy den slitna fibrerna ihop igen. Senan tar ungefär åtta veckor att läka tillräckligt för en person att gå utan hjälp från kryckor eller ett stag. Lindriga fall kan behandlas genom att en person bär en gjuten på hans eller hennes underben att förhindra att ytterligare betona samtidigt senan att läka sig själv. Efter den första behandlingen alternativet kommer en person har vanligen gå genom sjukgymnastik där han eller hon utför övningar för att styrka underbenet och fotens muskler under en utbildad terapeut: s kontroll.

Även en hälsenan brott på grund av en olycka inte kan förebyggas, en idrottsman kan minska sin risk genom att lätt stretching av vadmusklerna innan de deltar i någon fysisk aktivitet. Han eller hon kan också ha skor som passar ordentligt och ge kalven och häl tillräckligt med stöd och dämpning. Människor som är överviktiga löper större risk att brista deras senor på grund av den press av den extra vikten, så gå ner i vikt kan minska sina risker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.