Vad är de Clerambault syndrom?

De Clerambault syndrom, även kallad EROTOMANI, är ett psykologiskt tillstånd där den drabbade är i den villfarelsen att en viss person är kär i honom eller henne. Vanligtvis är syftet med denna vanföreställning av en högre samhällsklass än den lidande och är bara en bekant-som mest-i verkligheten. Till personen med de Clerambault syndrom, allt att syftet med tillgivenhet inte tar på sig en särskild betydelse att den inte egentligen har. De Clerambault syndrom är uppkallat efter Gaetan Gatian de Clerambault, en fransk psykiatriker som skrev ett omfattande dokument om villkoret i 1921.

De Clerambault syndrom har erkänts i någon form sedan långt innan Gaetan Gatian de Clerambault publicerade sitt papper, även om det inte fanns någon standard term för det. Antika författare, bland annat Hippokrates och Plutarchos, beskriver ärenden som i dag förmodligen skulle diagnostiseras som de Clerambault syndrom. Psykiatriker Jacques Ferrand krediteras med det första omnämnandet av syndromet på psykiatriska litteraturen, i 1623. Begreppet villkor har förändrats genom århundradena, som det ursprungligen liknas vid sjukdom orsakad av olycklig kärlek, och först relativt nyligen kom att uppfattas som en vanföreställning tro att en annan person gör romantisk förskott.

Det har funnits många kända fall av de Clerambault syndrom, varav de flesta visat sig genom stalking beteende. Syftet med många av dessa fall var en kändis av något slag, antingen på området för politik eller underhållning. En av de mest kända fallen påverkas John Hinckley Jr, som sköt President Ronald Reagan 1981 i ett försök att imponera på skådespelerskan Jodie Foster, som han trodde ville ha ett tecken på hans hängivenhet.

De Clerambault syndrom har också ofta varit föremål för fiktion. Nikolaj Gogol klassiska berättelse, "Diary of a Madman" (1835), beskriver ett utbrytande vansinne som börjar med ett fall av de Clerambault syndrom. Ian McEwan roman Enduring Love (1997), anpassats till film i 2004, berättar historien om en homosexuell fall av tillståndet. De Clerambault syndrom är också föremål för 2002 års fransk film han älskar mig . . . Han älskar mig inte , svensk Audrey Tautou i Amelie fame.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.