Vad är årstidsbunden depression?

Seasonal Affective Disorder (SAD) är en sinnesstämning sjukdom som många på vintern. Den kännetecknas av en säsongsbunden depression, "blues", en önskan att försova sig eller dra tillbaka, och ofta ett sug efter starchier livsmedel. Medan de "vintertrötthet" har länge ansetts har Seasonal Affective Disorder endast studerats sedan 1980-talet. Dess mekanism är ännu inte klarlagda, men intuitivt verkar det vara en evolutionär kvarleva från en mer nära naturen förflutna. När dagarna blir kortare och nätterna är långa, kan våra förfäder ha förväntat sig att begränsa sin verksamhet, reträtt till en mysig tak över huvudet och sova en stor del av tiden, tillbringar sin vakna tid kanske reparationer på deras jakt utrustning och berätta historier runt en kommunal eldstaden.

Eftersom vår moderna livsstil gör inte utrymme för behovet av att övervintra så här, kan man få sig hantera stress för att tvingas in dag för dag verksamhet när de bara vill berätta historier och sömn. Således är Seasonal Affective Disorder en mycket verkliga fysiologiska fenomen och en som kan behandlas. Man tror att kortare dagar och brist på dagsljus kan orsaka överproduktion av melatonin, ett hormon i samband med sömn som skapas i tallkottkörteln, överproduktion av melatonin följs ofta av depression. Nuvarande behandling av Seasonal Affective Disorder använder full-spectrum ljus för ett par timmar-till och med så lite som en timme-en dag, som undertrycker utsöndring av melatonin och därmed höja SAD-lidande humör.

Om du brukar gå igenom en period av depression under vintern, särskilt i januari och februari, som saknar helgdagar för att lyfta stämningen, och du inte lider depression någon annan tidpunkt på året, chanserna goda att du drabbas av Seasonal Affective Disorder. Vissa studier hävdar att så många som tio till trettio procent av alla vuxna i länder med betydande säsong förändringar påverkas av Seasonal Affective Disorder i någon mån. De flesta Seasonal Affective Disorder patienter kan finna att helt enkelt gå utomhus i en timme om dagen ger dem tillräckligt dagsljus för att minska symptomen. Andra kanske måste försöka inomhus ljusterapi, eller till och med medicinering. Det är kanske olyckligt att vi inte längre kan helt enkelt dra sig tillbaka till grottan för vissa kvalitet oversleeping och stärkelse småätande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.