Vad är amnesic shellfish poisoning?

amnesic shellfish poisoning (ASP) är en mycket sällsynt form av livsmedelsburna sjukdomar som orsakas av ett gift som kallas domorinsyra som utsöndras av kiselalger i släktet Pseudo-Nitzschia . Detta villkor är också ibland kallas domorinsyra Förgiftning (DAP), i en hänvisning till det gift som orsakar det. ASP första observerades 1987 och sedan dess har en handfull fall konstaterats runt om i världen, det villkor verkar också vara på uppgång på grund av växande antal skadliga alger i havet.

Detta tillstånd kallas amnesic shellfish poisoning eftersom minnesförlust och andra neurologiska symtom är mycket vanliga. När någon är behäftad med detta villkor måste han eller hon vanligtvis erfarenheter mag nöd inklusive kräkningar, kramper och diarré inom 24 timmar. Om patienten har intagna tillräckligt domorinsyra eller det organ som är särskilt utsatta, neurologiska symptom som huvudvärk, yrsel, försämrad koordination, och kortsiktiga minnesförlust kommer att dyka upp inom tre dagar.

På lång sikt kan amnesic shellfish poisoning orsaka hjärnskador, och ibland till döden, hos äldre patienter eller patienter med nedsatt njurfunktion. Eftersom det inte finns någon känd antidot mot domorinsyra fokuserar behandlingen på att ge understödjande behandling för patienten att se till att han eller hon är bekväm. Understödjande behandling kan också omfatta långsiktiga åtgärder som sjukgymnastik att ta itu med kvardröjande neurologiska problem.

Även domorinsyra når särskilt höga nivåer i skaldjur, eftersom de är filtrerare, kan det också förekommer i andra skaldjur och ibland hoppar upp i näringskedjan till marina fåglar, liksom. Detta innebär att under en period av algblomning, när skadlig kiselalger och dinoflagellater kan också föröka sig, är det i allmänhet tillrådligt att undvika alla skaldjur tills området har certifierats som säkra. Om konsumenterna köper fisk och skaldjur och någon blir sjuk, bör resterna kasseras, eftersom domorinsyra inte kan elimineras genom frysning eller matlagning. Eftersom skaldjur är ofta transporteras långa sträckor, lönar det sig att vara uppmärksam på återkalla meddelanden.

Vissa forskare har föreslagit att vadarfåglar som påverkas av DAP kan bli galen, 1961 års invasion av fåglar i Santa Cruz, Kalifornien som särskilt inspirerade Alfred Hitchcock, till exempel, kan ha orsakats av DOP. Marina däggdjur kan också påverkas av amnesic shellfish poisoning, med ökande problem med kustfåglar och marina däggdjur tyder på att de kiselalger som ger domorinsyra växer rikare. Amnesic shellfish poisoning kan orsaka djur och fåglar att bli extremt förvirrad, vilket resulterar i strandningar, svält, drunkning och andra ovanliga händelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.