Vad är Post-Hjärnskakning syndrom?

Post-Hjärnskakning syndrom är en ovanlig sjukdom som drabbar cirka 15% av människor som får en hjärnskakning. En hjärnskakning orsakas av mild hjärnskada vanligen som ett resultat av ett slag i huvudet. När en hjärnskakning är mild, de flesta människor återhämta sig från större symtom som illamående, yrsel och huvudvärk i en vecka till två veckor. Vad pussel medicinska forskare är att vissa människor fortfarande har symptom eller utveckla efter hjärnskakning syndrom, och att dessa symptom kan pågå i veckor efter läkning skett. I sällsynta fall kan symptomen kvarstår ett år eller mer efter en person har drabbats av en hjärnskakning.

läkare och medicinska forskare är oklart varför människor utvecklar efter hjärnskakning syndrom. Det verkar inte finnas ett samband mellan hur allvarlig hjärnskakning och utveckling av syndromet. Vissa forskare tror att villkoret kan vara helt psykiskt, medan andra hävdar att det finns medicinsk orsak, även om det inte kan identifieras. Forskare ser att syndromet är vanligare hos personer som är äldre, så en identifierbar riskfaktor för sjukdom är ålder. Kvinnor är också större risk att utveckla post-hjärnskakning syndrom än män.

Symptom på efter hjärnskakning syndrom är i huvudsak bestående symtom du kan ha i de första veckorna efter en huvudskada. Dessa inkluderar:

 • Yrsel
 • Huvudvärk
 • sömnsvårigheter
 • humörsvängningar, särskilt ökad irritabilitet
 • Känslighet för ljus eller ljud
 • Trötthet
 • Ändringar i minne

Behandling av detta syndrom bör börja med behandling för en hjärnskakning. Om du har skadat huvudet nog att där den orsakade förlust av medvetandet, är chansen du har haft en hjärnskakning. När hjärnskakning symptomen inte försvinner inom ett par veckor, det finns inga standardmetoder för behandling. Istället läkare tenderar att behandla symptomen som återstår. Huvudvärk kan behandlas med smärtstillande och illamående skulle behandlas med mediciner som hjälper till att kontrollera illamående, som för övrigt kan göra att du känner mer trött.

Vissa läkare kan också vilja att utföra en magnetisk test (MRT ) för att leta efter mindre skada som inte har läkt. Ibland omfattningen av hjärnskador kan vara underskattade till en början, och svullnad eller blåmärken kan fortfarande finnas. När detta är fallet, är personen inte riktigt upplever post-hjärnskakning syndrom, men återhämtar sig från en mer allvarlig hjärnskada än man tidigare trott. Ibland läkemedel förskrivs för att behandla kvarstående symptom, eller steroider såsom prednison kan förskrivas för att minska inflammation.

Det är rimligt att se en läkare om symtomen på hjärnskakning inte har lösts inom några veckor. Även om det inte finns någon behandling för efter hjärnskakning syndrom, och läkare har inte riktigt kommit underfund med vad som orsakar det, behandlar symtomen kan hjälpa en person känner sig mer bekväm.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.