Vad är Patient-kontrollerade analgesi?

kontrollera smärta på sjukhus inställningar görs på flera sätt. Läkare kan lämna order med sjuksköterskor, till exempel för att ge ett skott eller injektion av en smärta-avlastningsflygplatser i en intravenös (IV) linje en gång varannan timme. Alternativt kan medicinering i muntlig eller injiceras form att vara tillgänglig på begäran av patienten. Ingen av dessa metoder är perfekt, och på 1970-talet idén att låta patienterna ha tillgång, i begränsad form, att smärta medicinering började växa fram som en populär en. Kallad patient kontrollerad smärtlindring (PCA) behöver patienterna inte vänta på sjuksköterskor och kan istället trycka på en liten knapp att leverera medicin rakt in i ett IV för snabb smärtlindring.

Även om de inte alltid är lämpligt, kan patienten kontrollerad analgesi vara till stor nytta i flera sammanhang och det kan även användas av barn gammal nog att förstå det. En liten pump har en viss smärtlindrande medicin som lagras i det och detta är normalt ansluten till en IV in i patientens kropp. När smärta upplevs har patienten vanligen direkt tillgång till en knapp som styr pumpen och kan hämma den för en dos av smärtstillande. Detta kringgår processen för att behöva vänta på smärtlindring medan en hektisk sjuksköterska kan få för patienten, eller så kan de slipper vänta på en läkare att samtidigt vara i extrem smärta.

Den potentiella fallgropen för patient kontrollerad smärtlindring är lätt att se. Couldn'ta patient överdos av misstag genom att upprepade gånger trycka på knappen, särskilt om att patienten är ett barn? Säkerhetsfunktioner inbyggda i pumpen undvika detta.

Pumpar kan programmeras så att ett särskilt belopp av medicin lämnas ut inom en viss tidsperiod. När detta belopp har uppnåtts pumpen lockout. Vid denna tidpunkt en patient fortfarande kan kräva ytterligare läkemedel eller en annan typ. Det skulle i regel lämnas på läkarnas order bara.

Dessa säkerhetsfunktioner är sällan äventyras, men ett sjukhus med utrustning problem kan ha vissa frågor. Ibland batterierna i maskiner är överutnyttjades och en maskin kan då sluta fungera, vilket gör patient-kontrollerad analgesi värdelös. Vanligtvis pumpar börjar pipa högt om de är ont om batteri, koppla dem till en vägg, eller med en annan pump kan lösa denna fråga förutsatt att den är märkt.

En av de viktigaste försäljningsargumenten för PCA är att den håller patienterna slipper vänta. Detta är en viktig faktor i smärtlindring. Mest smärta kontroll är mer effektiv när det ges när smärtan är lägre. Större mängder av obehag kanske inte är så väl kontrollerade när människor får vänta, och detta kan innebära en patient behöver mer medicin än de vanligtvis kan uppnå befrielse.

På flipside, smärta kontroll som inte ingår kontinuerlig dropp i ett IV kan vara ett problem när en patient inte är vaken under långa perioder i taget. Patienter kan vakna till svår smärta. För att motverka denna händelse, en liten mängd läkemedel skulle kunna kontinuerligt ges, och kontroll av större belopp är fortfarande upp till den enskilde.

Det finns andra former av patient-kontrollerad smärtlindring. Alla som någonsin har tagit ibuprofen, paracetamol eller andra smärtstillande hemma har upplevt dem. Dessa har inte samma säkerhetsfunktion, som är inbyggd i PCA pumpar på sjukhus.

Närmare bestämt människor som använder läkemedel hemma inte har några gränser eller lockout på hur mycket medicin de kan ta, som ibland är problematisk. För att bygga på samma garantier, folk verkligen måste följa instruktioner för säker mängder läkemedel för att ta hemma. Om smärtan fortsätter se en läkare för ytterligare vägledning är förnuftigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.