Vad är Atypiska Ductal Hyperplasi?

Atypiska ductal hyperplasi (ADH) är ett tillstånd där de celler som linje i mjölkgångarna i brösten erfarenhet onormal tillväxt. Detta villkor är inte cancerceller, men en incidens av atypiska ductal hyperplasi kan tyda på en ökad cancerrisk för en kvinna. Som ett resultat, läkare brukar rekommendera noggrann övervakning och uppföljning av patienter som har ställt ut atypiska ductal hyperplasi i ena eller båda brösten.

Begreppet "hyperplasi" används för att beskriva någon ökning av antalet celler i en viss region. Flera saker kan leda till hyperplasi, och villkoret är ofta så godartad att människor inte ens märker det. I andra fall orsakar hyperplasi orgel förskjutning, ömhet och andra symptom som gör det märks. När det gäller atypiska ductal hyperplasi är villkoret diagnostiseras vanligen under den rutinmässiga mammografi.

På ett mammogram, atypisk ductal hyperplasi dyker upp som en liten insättning runt mjölken kanalen. En läkare brukar be att ta en biopsi av området för att bekräfta att tillväxten är atypiska ductal hyperplasi, för att eliminera orsakerna såsom en elakartad tumör. När biopsin bekräftar att patienten har atypisk ductal hyperplasi kan läkaren diskutera ett antal alternativ med patienten.

Det enklaste alternativet är att lämna platsen på egen hand. Eftersom detta villkor inte är cancerogena, behöver den inte behandlas. Kommer dock att läkare brukar rekommendera att deras patienter övervaka sina bröst noga under varje månad bröst själv tentor, och patienterna kan uppmuntras att ha kliniska bröst prov och mammografi på en mer regelbunden basis. Genom att agera vaksamt, kan patient och läkare fånga tecken på bröstcancer tidigt, om det visar sig.

En del kvinnor väljer att ta förebyggande läkemedelsbehandling om de utvecklar atypiska ductal hyperplasi, särskilt om deras familjemedlemmar har en historia av cancer. Dessa läkemedel kan minska risken för bröstcancer. Mer radikalt, en kvinna kan välja en förebyggande mastektomi. Detta är inte ett val som ska underskattas, och det är oftast endast övervägas när en kvinna har en stor familj historia av bröstcancer i kombination med andra riskfaktorer som höjer sannolikheten för bröstcancer.

Genom att utföra regelbundna bröst egen examen och få rekommendera vård screening såsom mammografiundersökningar kan kvinnor identifiera atypiska ductal hyperplasi och andra villkor hälsa tidigt och göra aktiva val om deras hälsa. Kvinnor bör tala med sina läkare om rekommenderade förebyggande hälsokontroller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.