I folkhälsovetenskap, Vad är karantän?

Karantän är en folkhälsofråga åtgärd som syftar till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. När någon eller något är karantän, han hon eller den är isolerad i ett säkert område så att andra människor inte kan komma i direkt kontakt. När hotet har avslutats korrekt, den personen eller föremålet släpps tillbaka till allmänna samhället. Karantän har en mycket lång historia, och även allvarliga etiska och rättsliga konsekvenser, eftersom människor kan tvingas in i karantän mot sin vilja.

uttrycket kommer från den italienska Quaranta dei . Den kommer från traditionen att beställa fartyg stå offshore i fyrtio dagar när de kom från regioner med aktiv pest fall. Tanken bakom dessa tidiga karantäner var att fastställa att ingen ombord hade det pesten. Tyvärr, eftersom sjukdomen bärs av loppor och råttor, kan dessa tidiga karantäner inte har varit fruktansvärt effektiva. Dock kvarstod tanken att isolera människor som hade utsatts för farliga sjukdomar.

Termen av 40 dagar, dock inte längre så. En karantän kan vara mycket kort, som i fallet av någon som är ombedd att genomgå sanering efter att ha utsatts för något farligt eller extremt lång. Patienter i förlängd karantän tillhandahålls vanligen med rimligen bekväma omgivningar och personliga tjänster för att göra karantän trevligare. Efter karantän ändar, de flesta av de saker som patienten har haft kontakt med är förstörda, eftersom de kan vara förorenade.

När en sjukdom är endemisk i ett samhälle är karantän inte anställda, eftersom det skulle vara omöjligt att begränsa alla smittade partier. Men när en fristående patient får diagnosen en mycket smittsam eller farlig sjukdom, kan han eller hon sätts i karantän för att förhindra att utsätta befolkningen i allmänhet. Dessutom är den person i karantän vanligtvis ombedd att göra en lista över personer han eller hon har haft kontakt med, så att de kan sättas i karantän också. När sjukdomen ha sin gång eller har det blivit tydligt att någon inte är smittad, är i karantän enskilda släppts.

Enskilda karantäner begränsar den personliga friheten, men till gagn för samhället som helhet. Karantän lagarna är mycket sällan verkställs i modern tid, delvis på grund av den enorma juridiska och etiska komplikationer som kan följa karantäner. En del folkhälsan institutionerna saknar faktiskt en lagstadgad rätt att tvinga någon till karantän, även om de kan begära att någon frivilligt utsätter sig för det. Även i karantän, kommer patienten också ges hög kvalitet medicinsk vård, både för att bekämpa sjukdomen och för att uppmuntra patienten att stanna.

En del människor kan fråga sig om karantän är nödvändig, många läkare är överens om att det verkligen behövs, särskilt när det gäller elakartade sjukdomar eller resistenta infektioner. Detta gäller särskilt med en sjukdom som inte har något känt botemedel, eftersom läckage av sjukdomen i befolkningen i allmänhet skulle vara förödande. En kort lista med infektioner meriter karantän, och de sjukdomar på listan inkluderar saker som ebola, smittkoppor och andra mycket virulent infektionssjukdomar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.