Hur ofta ska jag tvätta mina händer?

För att upprätthålla god hygien och undvika att sjukdomar överförs, är det viktigt att tvätta händerna regelbundet. Det finns ingen specifik standard för hur ofta du ska tvätta händerna, ska du se till att tvätta händerna efter att vissa aktiviteter, nämligen de genom vilka händer utsätts för patogener. Dessa aktiviteter inkluderar att använda badrummet, hostar eller nyser i händerna, hantering rått kött, som hanterar djur, hantering sopor, byta en blöja, och röra någon som är sjuk eller objekt som har kommit i kontakt med en sjuk person. Det är också viktigt att tvätta händerna innan aktiviteter under vilken risken för infektion genom hand-burna bakterier ökar, även äta eller laga mat, en tendens att en sjuk eller skadad person och ta bort eller kontaktlinser.

Handtvätt en av de mest effektiva sätten att förebygga överföring av sjukdomen. Av denna anledning är det viktigaste under influensa och kalla årstiden, och du kanske vill tvätta händerna mer än vanligt under sådana tider. Att tvätta händerna ordentligt, fukta dem och gnugga dem tillsammans med tvål i minst 20 sekunder och se till att tvätta alla delar av händerna och under naglarna, skölj dem helt och torka dem på en ren handduk. Varmt vatten kommer att sköljas noggrant lättare, men det gör faktiskt inte dödar bakterier. Efter att tvätta händerna på en offentlig toalett, använder en pappershandduk att öppna dörren, som toalett dörrhandtag är mycket troligt att huset skadliga bakterier.

Om du tvättar händerna ofta, kan det vara bra att använder fuktkräm efter tvätt för att förhindra att dina händer mot uttorkning. Detta gäller särskilt under vintern, då influensa och kalla årstiden sammanfaller ofta med torrare väder. Även om du måste använda tvål varje gång du tvättar händerna, tänk på att antibakteriell tvål inte kan erbjuda några fördelar jämfört med vanlig tvål, eftersom många mikroorganismer är resistenta mot de antibiotika som används i dessa tvålar.

Alkohol-baserade hand rengöringsmedel är också ett effektivt sätt att tvätta händerna, även våtservetter och rengöringsmedel som inte innehåller alkohol är inte tillräckliga. Hand rengöringsmedel är också praktiskt, eftersom de kan användas när tvål och vatten inte finns tillgängliga och att de inte kräver sköljning.

Det är särskilt viktigt att ingjuta handtvätt vanor hos barn, eftersom de både är mer mottagliga för sjukdomar och mer benägna att röra vid deras ögon och mun ofta. Påminn barnen att tvätta händerna ordentligt och regelbundet, och vanan att renlighet är mer benägna att stanna kvar hos dem hela livet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.