Är det möjligt att få för mycket Sova?

Det är möjligt att få för mycket sömn. Varje person behöver en viss mängd sömn. Får för mycket sömn kan göra en person som slö och trött som inte får tillräckligt med sömn. Anledningen till detta är att det tar kroppen ganska en stund att få sig en normal temperatur efter uppvaknandet, vilket orsakar trötthet i några timmar. Det händer även att kroppens temperaturen inte klättra till topp alls, vilket kommer att orsaka letargi hela dagen. Att hålla ögonen stängda under lång tid utsläpp utöver melatonin som inte bryter tillräckligt snabbt och lämnar en känsla dränerad på energi.

För mycket sömn försämrar kroppens eftersom det inte är vaken tillräckligt länge för att absorbera solljus eller för att få motion. Immunförsvaret är också försvagas, vilket gör en mer mottagliga för sjukdomar. Användandet av artificiellt ljus, som kallas ljusterapi eller ljusterapi, är ett sätt att få ner halterna av melatonin efter vakna och bidrar till att öka energi. Denna behandling är också användbart för de som lider av årstidsbunden depression (SAD).

Kvalitet är viktigare än kvantitet när det gäller att få tillräcklig sömn. Man kan sova åtta timmar per natt och inte falla i djup sömn, som är den viktigaste typ av sömn för hälsan av kroppen. Ofta uppnår man inte djup sömn på grund av brist på motion eller för mycket koffein. Kaffe är ofta en populär drog för de som lider morgon letargi, men detta kan ha en negativ effekt på sömn systemet.

För mycket sömn verkar vara en bidragande orsak till diabetes, hjärtsjukdomar, fetma och depression. Det kan också orsaka migrän. Några andra faktorer än kan påverka sömn är vissa läkemedel, alkoholhaltiga drycker och tobak används nära sänggåendet, tillsammans med en kraftig måltid äts inom tre timmar sömn. Dessutom kan ha en tv, radio eller andra högljudda störande i sovrummet vara kontraproduktiva. Nyckeln till friska sova är att få tillräckligt, men inte för mycket, och att vidta åtgärder för att förbättra sömnkvaliteten.

Det finns några sätt att förbättra dina sömnvanor och inte få för mycket sömn. Det är viktigt att minimera användningen av koffein, får tillräckligt med motion för att höja hjärtfrekvens och kroppstemperatur, och få i solljuset under dagen. Håll nattbelysning till ett minimum, och upprätthålla en sömn schema och morgon rutin, undvika dagtid tupplur. Dessa saker kommer att bidra till en djupare och mer sömn på natten, vilket kommer att orsaka en att vakna på morgonen utvilad och full av energi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.