Är det farligt att bada efter maten?

Kanske de flesta av oss kan minnas väntar en timme, en halvtimme eller minst tjugo minuter efter att ha ätit lunch innan vi kunde komma tillbaka in i poolen. På Kuba är barn berättade de måste vänta tre timmar att simma efter att ha ätit. Föräldrar och farföräldrar kan förklara vänta för att simma efter att ha ätit av regaling barn med berättelser om hur kramper kan förekomma och orsaka drunkning. Naturligtvis är vatten säkerheten av största betydelse för alla simmare, men det är troligt att om man simma efter maten, särskilt om du inte simmar väldigt kraftfullt, det mystiska kramper kommer att orsaka din död.

Grundförutsättningen bakom denna försiktighet är att mat matsmältningen kräver större blodflöde till magen. Men motion samtidigt kräver större blodflöde till armar och ben. Detta kan beröva magen av en viss mängd syre, vilket leder till en muskelkramp, som ibland kallas ett stygn, att uppstå. De flesta läkarna tyder på att dessa kramper är lindriga och förutsatt en simmare inte galen i vattnet, vissa flytande hjälper till att minimera eventuella kramper, om den ens inträffar. Att äta en stor måltid och sedan simma ett triathlon är definitivt rekommenderas inte på grund av mängden av blodtillförseln behövs för armar och ben, och det kan leda till kramper och kräkningar, men är mycket osannolikt att resultera i drunkning.

En bättre försiktighet skulle vara att rekommendera människor inte kraftfullt simma efter maten. Men cavorting i vatten eller simma lite det är osannolikt att öka möjligheten att drunkna. Detta är en urban legend eller gammal fruar berättelse om att ett antal mythbuster grupper som Snopes har krossat ordentligt. Rådet anser i synnerhet Snopes "forskning i denna fråga att det aldrig har varit en instans av drunkningsolyckor beror på att äta strax innan.

En annan myt som liknar tanken att du inte ska simma efter maten är att du också bör inte har ett bad efter maten. Detta leder, enligt vissa, dålig matsmältningen eller möjlig drunkning. Ett förslag på ursprunget till denna andra myten är att äta något höjer kroppstemperaturen. Om du tar ett riktigt varmt bad du kan överhettas och svag. En annan är att bada efter maten kan orsaka en lätt kramp i magen eftersom vissa blodtillförsel får avledas till hudens yta medan du badar.

Förmodligen ännu viktigare, om du ligger ner i ett badkar och du är utsatt för sura uppstötningar, inte sitta upp helt får halsbränna förekomma med mer frekvens. Vissa föreslår väntar ungefär tjugo till trettio minuter efter att man ätit innan du tar ett bad för att undvika sura uppstötningar. Det finns inte mycket tyder dock på att bada efter maten skulle orsaka kramper som kan göra dig drunkna.

Det är naturligtvis alltid bra råd att tänka på hur du känner dig när du badar eller simmar efter att ha ätit. Om du overate och mår illa, kan du hänga och smälta innan hoppande i vattnet, särskilt för mycket ansträngande aktivitet. Om du inte börja utveckla ett stygn, ta sig upp ur vattnet och ta en paus ett tag. Plötslig kramp i armar eller ben bör mötas med lugn och flytande samtidigt som man tar djupa andetag kan bidra till att undanröja kramper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.