Vilka problem påverkar Elbow senor?

Elbow senor är viktiga för att tillhandahålla styrka, flexibilitet och stabilitet vid armbågsleden. Många problem kan påverka armbåge senor och orsakas ofta av direkt skada eller överanvändning. De flesta fall är lindriga och kan behandlas hemma med vila och is, men svår senskada kan behöva sjukgymnastik eller operation för att rätta till problemen. De vanligaste problemen att påverka armbåge senor är tennisarmbåge, golfspelare armbåge, och olyckor där senor sträcks eller slits.

Det finns flera senor att mötas i armbågsleden, inklusive två stora sådana som påverkas, mest armbåge skador. I sidled epicondyle senan fäster underarm muskler utsidan av led-och mediala epicondyle senor anbringar musklerna på insidan av skarven. De senor arbeta tillsammans för att låta fingrarna att böja, räta, och greppa.

Det vanligaste problemet med sidostöd epicondyle armbåge senor är en överanvändning skada som kallas tennisarmbåge . Som väntat är det en vanlig åkomma för tennisspelare, men den som upprepade gånger gör, rätar och böjer sin arm när de arbetar eller spelar sport kan uppleva skadan. Tennisarmbåge är en form av tendinit där smärta, svullnad och inflammation är närvarande på utsidan av armbågen. Skadan leder ofta till smärta som strålar ner till handleden och svaghet i underarmen. Det kan vara svårt att förstå och hålla med lätta föremål, såsom ett tennisracket, en fotboll, eller en dricka kopp.

En liknande form av tendinit känd som golfspelare armbåge kan påverka den mediala epicondyle senan på inre arm. Det är vanligt hos människor som måste ofta böja handlederna och knyter sina fingrar, som golfare, målare och byggnadsarbetare. Symtomen omfattar smärta och svullnad i inre armbågen, svaghet i fingrarna, och ibland domningar som strålar ner i armen.

Många andra problem kan påverka armbåge senor. En direkt skada armbågsleden kan orsaka inflammation, vävnadsskada, eller till och med riva en sena. En person som hamnar på hans eller hennes armbågen efter ett fall eller av misstag förlänger det gemensamma förflutna sitt normala rörelseomfång kan lida en sådan skada. Smärta är vanligtvis omedelbara och kraftiga, och kan avsevärt inskränka rörlighet och styrka.

De flesta armbåge senan problem kan lindras genom att träda och isbildning leden. En enskild bör undvika ansträngande aktiviteter tills smärta och svullnad avtar, vilket kan ta allt från några dagar till en månad eller längre. Om smärtan är svår eller inte går bort med hem behandling bör en person söka professionell medicinsk rådgivning på en akutmottagning eller doktorn. En läkare kan undersöka den gemensamma och tar röntgenbilder för att fastställa omfattningen av vävnadsskada. Han eller hon kan ordinera smärtstillande medel, se till att fysisk rehabilitering behandling, eller föreslå operation för att reparera eller ersätta trasiga senor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.