Vilka olika typer av cancer?

Cancer definieras som en aggressiv överväxt av celler på grund av accelererad celldelning. Denna händelse leder ofta utvecklingen av en lokal tumör. Men dessa utväxter är ofta godartade, eller ofarlig. Å andra sidan, när oseriösa celler metastaser, eller sprider sig till och angripa andra delar av kroppen, de sägs vara maligna. Denna invasion av angränsande vävnad är karakteristiskt för många olika typer av cancer.

Det finns många faktorer som kan orsaka cancer, den mest framstående skadas eller muterat genetiskt material. Detta kan inträffa av kronisk exponering för carcinogener, som kemikalier eller miljögifter. Det är också möjligt att ärva en genetisk predisposition för cancer, vilket gör vissa individer löper större risk än andra. Tyvärr går cancer inte diskriminera och kan slå vem som helst oavsett ålder som helst. I själva verket kan även ett barn insjuknar i cancer samtidigt som det utvecklas i livmodern.

Medan alla 100-plus olika typer av cancer börjar med onormal delning av en tumör, inte alla leder kontrollampa tumörer eller klumpar. Till exempel leukemi, en cancer som drabbar benmärg eller blod, inte framkallar tumörer. Samtidigt, oreglerad celldelning och tillväxt kan ge tumörer, men de är inte tecken på cancer. Uterin muskelknutor, till exempel, inte är kopplade till äggstockscancer eller livmoderhalscancer, även om de fortfarande klassas som tumörer.

Bröstcancer lägger fram en tumör eller massa, vilket gör tidig upptäckt och behandling lättare med denna sjukdom än med många andra cancerformer. Men det är också vanligare än andra. Faktum är att åtminstone en av åtta kvinnor förvänta sig att påverkas av bröstcancer någon gång under sin livstid. Dessutom kan man också få bröstcancer.

Olika typer av cancer, tyvärr, är inte lika lätt upptäcks eftersom de producerar små eller inga symptom. Prostatacancer, till exempel, inte ge symtom i ett tidigt skede. Genom att tiden symtomen visar sig har cancer sprids oftast genom eller även utanför prostatakörteln.

hjärncancer också kan vara oupptäckta tills tumörtillväxt skadar vissa delar av hjärnan, eller platser tryck på närliggande nerver. Antingen händelse kan ge upphov till huvudvärk. Men många människor tenderar att ignorera dessa huvudvärk eller tillskriva dem till en annan orsak, såsom bihåleinflammation eller allergier. Så småningom, dock är allvarliga symptom bundna till ytan, såsom kramper eller svårigheter att gå eller tala.

Cancer i bukspottskörteln är ett annat exempel på cancer som sällan upptäcks förrän det har blivit långt. Eftersom det sker inuti kroppen i bukspottkörteln, är det osannolikt att tumörtillväxt kommer att upptäckas innan cancern sprider sig i hela orgeln. Dessutom får varje symtom som uppträder, såsom gulsot, vanligen visas efter cancern har spridit sig till andra vävnader eller organ.

Eftersom det finns så många olika typer av cancer, är det lämpligt att inriktas på förebyggande snarare än att bota. Håll dig till en balanserad kost, regelbunden motion och sunda vanor livsstil kan signifikant minska risken för att utveckla cancer. Om det finns en familjehistoria av cancer närvarande ett samråd med en läkare om regelbunden screening och ytterligare förebyggande åtgärder bör övervägas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.