Vilka är symtomen på Meningit?

Meningit är en infektion som uppstår till följd av en inflammation i ryggmärgsvätskan och membran som omger ryggmärgen och hjärnan. Hjärnhinneinflammation som oftast uppstår på grund av en infektion som orsakas av ett virus eller en bakterie. Symtom på hjärnhinneinflammation i sin bakteriella form kan uppträda plötsligt, medan den virala form kan ta några dagar till en vecka att utvecklas. Det kan påverka både vuxna och barn, även spädbarn. Eftersom det kan, i vissa fall vara dödligt, är det viktigt att känna till symtom på meningit.

Det mest kända symtom på meningit har hög feber, svår huvudvärk, och en styv eller ont i halsen. Tyvärr kan det efterlikna influensa, så är det viktigt att uppmärksamma de mindre symptom på meningit, också. Om något av symptomen är alarmerande, alltid konsultera en läkare.

Andra symtom kan vara mindre tecken på hjärnhinneinflammation. De omfattar förvirring eller problem att koncentrera sig, kräkning eller illamående, kramper, extrem sömnighet och ibland hudutslag. Det kan också finnas ljuskänslighet. I många fall kommer den drabbade inte visa något intresse för att äta eller dricka.

Vissa symtom på meningit kan förefalla mycket tidigt, även om de inte nödvändigtvis att personen påverkas. Dessa tidiga tecken inkluderar smärta i benen och kalla fötter och händer. Dessutom kan personen ha en ovanligt blek ton till hennes hud.

Som nämnts ovan, nyfödda kan också kontrakt hjärnhinneinflammation. De kanske inte har den traditionella symptom på meningit, varför ska föräldrar och vårdgivare utkik efter andra tecken. Till exempel ett barn som inte normalt gråter kanske plötsligt gråta hela tiden och vara otröstlig, hon kan sova överdrivet, eller vara mycket irriterad. Ibland ett barn kan foder dåligt och inte behålla någon form av ögonkontakt. Andra gånger kan en förälder ska kunna känna igen stelhet i halsen på barnet eller en bula i fontanellen, eller mjuk fläck på hjässan.

Att behandla symtom på meningit omedelbart är viktig. Om ett barn genomför bakteriell meningit, kunde han ha bestående hjärnskador eller dör inom några dagar. Läkare kommer att behandla bakteriell meningit med antibiotika, vätskor och kortikosteroider för att minska inflammation. Beroende på symtom på meningit, kan andra former av behandling skall användas-såsom en kramplösande att hantera anfall. Viral meningit behandlas med vätska och smärtstillande medicin om det behövs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.