Vilka är symtomen på Gallsten?

Gallsten är relativt små grupper av kristaller i kanaler i gallblåsan som kan blockera mag-galla från att nå tunntarmen. De flesta gallstenar är små, ofarliga, och asymtomatisk, kallad "tyst" gallsten. De som är stora nog att motivera bort, kallad symtomatisk gallsten, orsaka matsmältningsbesvär, smärta och uppblåsthet i samband med andra gastrointestinala besvär.

Första, milda symptom på gallsten inkluderar matsmältning, väderspänning, illamående eller kräkningar, gas med rapningar eller gaser och smärta i övre buken. Du bör söka en läkare omedelbart om du upplever dessa symtom med regelbundenhet. Förekomsten av gallsten kan även leda till en snabb diagnos av relaterade sjukdomar, såsom sickle-cell anemi, diabetes eller Crohns sjukdom.

Brådskande, svåra symtom på gallsten betyder att du förmodligen behöver kirurgi för att behandla gallsten och återställa hälsa. Du kan känna smärta i mitt ryggen, antingen runt din ryggrad mellan skulderbladen eller bakom bladen. Matsmältningsproblem handlar inte om att stänga ned, men ett omedelbart besöka läkare kommer att leda till en korrekt diagnos och snabb behandling.

I extrema fall illamående, skarp smärta i övre buken och kräkningar kan åtfölja en feber med våldsam frossa eller överdriven svettning. Dessa symtom bör behandlas som en nödsituation, särskilt om du märker gulsot. Gulsot gör din iris och hud att se grönaktig eller gul eftersom din kropp filtreringssystem inte är att eliminera gifter. Istället dessa toxiner är fria att cirkulera i blodomloppet och kan orsaka förgiftning och allvarliga komplikationer.

Ofta händer att upptäcka gallsten misstag när en läkare är scanning buken för andra sjukdomar. Ibland förhindrar tidig upptäckt senare obehag, men oftast gallsten är så små att de inte är värda att ta bort. När gallsten bli tillräckligt stor för att förhindra att galla från att strömma till tunntarmen, störa de med nedbrytning av fett. Därför äter en måltid rik på fett ökar symtom på buken irritation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.