Vilka är symtomen av leukemi?

Leukemi är en cancer i blodkropparna och benmärg, då alltför många blodkroppar förökar sig. Symptom på sjukdomen varierar kraftigt, eftersom det finns ett par olika typer av leukemi, och dessutom symtom på leukemi hos barn skiljer sig från symptom av leukemi hos vuxna. När symtomen på leukemi uppträda, ska patienten inte omedelbart anta att han eller hon har cancer, som de tidiga symtomen är vaga och kan antas vara tecken på en rad sjukdomar eller problem.

Två stora divisioner av leukemi är akut och kronisk. Med akut leukemi, patientens omogna blodkroppar ökar snabbt, trängs på benmärgen och hindra det från att producera friska blodkroppar. Den maligna celler kan lätt släpps ut i blodomloppet och andra organ i kroppen. Vid kronisk leukemi, mognare vita blodkroppar byggs upp i en oroväckande hög takt. Akut leukemi är vanligare hos barn, medan kronisk leukemi är generellt upplevs av äldre patienter.

Tidiga symtom av leukemi sannolikt upplevt mer helt av akut leukemi patienter. Symtom på akut leukemi är feber, infektioner, letargi och knölar på halsen, armhålan eller mage. Symtom på kronisk leukemi ta längre tid att utveckla och är trötthet, viktminskning, svettningar, feber och smärta under revbenen. Symtom på leukemi upplevs av både akuta och kroniska patienter smärta, huvudvärk, blekhet, blödningar eller blåmärken lätt, aptitlöshet, smärta i ben eller leder, en känsla av allmänt obehag, infektion, feber, nedsatt förmåga att utöva, röda fläckar under huden och förstorad lever, mjälte och lymfkörtlar.

Om en person upplever symptom på leukemi, han eller hon bör uppsöka läkare omedelbart för en officiell diagnos. Upplever några av dessa symtom behöver inte betyda cancer, men eftersom de kan tillämpas på en rad sjukdomar, det finns några särskilda indikatorer på cancer som en patient kan identifiera utan en läkares bedömning. När en patient hävdar att uppleva symptom på leukemi, kommer en läkare kontrollera om buken eller lymfkörtlar svullnad, onormala blödningar eller blåmärken och onormala blod testresultat. Svullnad uppstår när ett stort antal vita blodkroppar ansamlas i en region av kroppen, medan blåmärken och blödningar orsakas av för få blodplättar, blodkroppar som klumpa ihop sig för att motarbeta blödningar i kroppen. Blodprover mäta en patients röda och vita blodkroppar och blodplättar, och för många vita blodkroppar kan vara ett tecken på leukemi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.