Vilka är orsakerna till panikattacker?

Läkare och forskare har identifierat flera orsaker till panikattacker, men de är snabba med att påpeka att inte alla orsaker är kända, och de mekanismer enligt vilka panikattacker uppstår är inte helt klarlagda. Även utan fullständig kunskap inom detta område, finns det fortfarande vissa saker som ses som orsaken till panikattacker. Dessa inkluderar stress, vissa läkemedel eller ämnen, sjukdomar som panikångest, och potentiellt genetik. Vissa tvist föreligger på denna sista orsak.

Cirka 5% av befolkningen kommer vid en tid eller annan drabbas av minst en panikattack. En person som har en aldrig kan ha en annan. När endast en någonsin inträffar, är stress orsaken till panikattacker oftast handlar.

Någon gång i livet, kommer många människor möter en omständighet så allvarligt stressande att kroppen inte lämpligt kan svara. Detta kan leda till tryck eller smärta i bröstet, hyperventilering (snabb andning), en känsla av att hjärtat bultar, eller alla tre. Massor av människor går till sjukhuset när dessa symptom uppträder få höra att de har haft en hjärtattack, då i sanning angrepp har panik-orienterade.

Ibland dessa symptom i samband med att olika ämnen, speciellt det som snabba på kroppen som amfetamin, eller till och med för mycket koffein. Det är ibland så att orsaken till panikattacker är ämnet eller medicin-relaterade. Om en person behöver åka till sjukhus på grund av en av dessa attacker, han behöver vara sanningsenlig med läkare om något han har tagit, även om det inte var en laglig substans eller lagstadgad. Medicinska tillstånd som hypertyreos också kan vara en av orsakerna till panikattacker, och att ge läkarna all information så att de kan leta efter en orsak är viktigt.

kartlägga orsakerna till panikattacker i dem som lider av regelbundet är lite mer utmanande. Personer med panik eller ångest, och ibland med depression, kan rutinmässigt ha dessa attacker. Behandling med läkemedel som valts ut serotoninåterupptagshämmare (SSRI) kan medföra en viss lättnad. Detta tyder på att orsaken till panikattacker kan låga nivåer av serotonin, som kan ge reglering av stresshormoner. Men inte alla människor reagera på SSRI, och vissa behöver lugnande medel för att lugna panik, vilket tyder på en potentiellt hög nivå eller adrenalin, inte kontrolleras adekvat av serotonin.

Det har föreslagits att personer som regelmässigt har panikattacker kan ha en alltför känslig adrenalin svar som aktiveras även när det inte är någon fara. Genetik kan ses som en av orsakerna till panikattacker. Panic frågor brukar köra i familjer, men det finns inga tillförlitliga studier avgöra om detta är en genetisk eller lärt beteende, speciellt när gått från förälder till barn. Panikångest är normalt ses som har biologisk grund, vilket skulle luta mot genetisk förklaring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.