Vilka är hälsoeffekterna av koffein?

Det finns mycket debatt om hälsoeffekterna av koffein, och om dessa effekter är i huvudsak positiva eller negativa. Koffein, framför allt i kaffe, har studerats noga för att avgöra om det kan vara till nytta, och där orsaka biverkningar.

Koffein är ett stimulerande. Hos friska vuxna innebär detta att effekterna av koffein tenderar att göra en känna sig piggare, mindre sömnig, och kommer att tillfälligt öka ämnesomsättningen. Men eftersom det är ett njutningsmedel, en av effekterna av koffein är BESVIKELSE ett par timmar efter intag. Om en person dricker kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker hela dagen är det svårt att känna denna nedgång i humör eller vakenhet. Den person som dricker koffeinhaltiga drycker på morgonen bara, får finna sig känner dig mer trött under dagen.

För en del människor, stimulerande effekterna av koffein kan orsaka jumpiness, ökad irritation eller dålig sömn. Individuella svaret varierar kraftigt. Vissa grupper av människor bör undvika koffein helt och hållet. De som har problem med hjärtrytmen, risk för att utveckla arytmier, eller som har panik eller ångest kommer förmodligen inte att dra nytta av effekterna av koffein. Faktum är att konsumtionen förvärra dessa sjukdomar.

En annan av de negativa effekterna av koffein är att det är milt beroendeframkallande. De som konsumerar koffein regelbundet är föremål för koffein dras in om de avstår för en dag eller så. Detta innebär vanligtvis som en fruktansvärd huvudvärk och överdriven sömnighet. Biverkningar av koffein tillbakadragande tenderar att pågå i två till tre dagar.

noterar huvudvärk som orsakas av koffein tillbakadragande ledde forskarna att studera effekterna av koffein på dem med ihållande huvudvärk eller migrän. Forskningen visade att koffein faktiskt till stor nytta för personer med migrän eller ofta förekommande huvudvärk. OTC-läkemedel som Excedrin? kombinera acetylsalicylsyra, koffein och paracetamol och tros vara mest effektiva vid behandling av huvudvärk. Ofta migrän drabbade ta en koffein tillägg på de första tecknen på en mötande migrän. På detta sätt effekterna av koffein är nyttiga.

Effekter av koffein har även studerats på gravida kvinnor. Det är för närvarande tror att måttlig användning av koffein, kanske en kopp till två koppar kaffe om dagen, knappast kommer att ha en effekt på det växande barnet. Det är också osannolikt att påverka fertiliteten eller orsaka missfall. Några av dessa studier har kritiserats för att befolkningen för gravida kvinnor har genomgått förändringar. Kvinnor är nu troligt att få barn senare i livet, som kan påverka både fertilitet och missfall takt. Så som debatten fortfarande rasar om effekterna av koffein på gravida kvinnor.

Koffein inte passera över till bröstmjölk och kan påverka det ammade barnet. Överdriven koffein i bröstmjölk kan orsaka irritation eller sömnighet. Andra barn verkar påverkas av mammor konsumerar koffein. De flesta barnläkare råda ammande mödrar att förbruka högst en kopp kaffe en dag för att undvika oönskade effekter av koffein på ett ammande barn.

Effekterna av koffein på kvinnor i allmänhet har studerats ingående för att se om koffein intag ökar risken för vissa cancerformer. År 1990, tre studier slutsatsen att bröstcancerrisk inte ökas med koffein. Ytterligare studier på 1990-talet drog också slutsatsen att äggstockscancer risken inte ökar i koffein användare. Koffein är inte heller anges i utvecklingen av osteoporos.

Eftersom koffein är en mild urindrivande, effekter av koffein för dem som inte har tillräckligt med vätska kan orsaka mild uttorkning. Om ett regelbundet hänger sig åt koffeinhaltiga drycker, vätskeintag vatten eller juice bör ökas. Läkare uppmanar människor att särskilt övervaka koffeinintag under mycket varmt väder, eller vid resor till varmare klimat. Effekterna av koffein i sådana förhållanden kommer sannolikt att vara mer skadliga än positiva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.