Vilka är de tecken på Borrelia?

Borrelia är en bakteriell sjukdom som överförs genom bett av flera amerikanska fästing arter, inklusive rådjur fästingen, Lone Star fästingen, och den amerikanska hunden fästingen. Tecken på borrelia kan delas in i två kategorier. Tidiga Lyme sjukdomssymtomen följa ett mönster av influensaliknande symtom som åtföljs av ett utslag, medan slutskedet tecken på disseminerad borrelios är trötthet och neurologiska symtom.

Det första av de tecken på borrelia är den karakteristiska borrelios utslag som visas mellan tre och 30 dagar efter infektion. Upp till 80% av personer med borrelia har detta utslag, som kallas erythema migrans. Utslagen börjar vanligtvis som ett litet plåster på rodnad, som kan ha en liten upp bula i centrum. Under flera dagar utslag kan expandera till en diameter upp till 12 inches (30 cm).

Flera andra tecken på borrelia medföljer eller följa utseende utslag. Ofta är dessa tidiga symptom härma symtom på influensa, och kan omfatta feber och frossa, trötthet, huvudvärk, muskel-och ledsmärta och svullna lymfkörtlar. Vissa personer kan utveckla en eller flera erythema migrans utöver den ursprungliga utslag.

Om dessa första symptomen är inte diagnostiseras och patienten inte behandlas, ytterligare tecken på borrelia kommer så småningom att visas. Ny symtom kan uppstå i dagar eller veckor beroende på det enskilda fallet. Ledsmärta och stelhet, hjärtklappning, yrsel och sömnstörningar är möjliga symtom på detta stadium. Vissa personer kan uppleva neurologiska symtom som del svaghet, förlamning, och domningar, kramper, förvirring eller Bells pares, som kännetecknas av förlust av muskeltonus i ansiktet. Vissa symptom kan försvinna av sig själva, även om sjukdomen inte behandlas.

Sen tecken på borrelia kan uppträda efter flera månader. Omkring 60% av personer med obehandlad borrelia börjar uppleva episoder av artrit. Detta svår smärta och svullnad drabbar oftast stora leder som knän. I ungefär 5% av befolkningen, neurologiska symtom som minnesförlust, nedsatt koncentration och domningar i händer och fötter, kan kvarstå år efter den första infektionen.

borrelios behandling innebär vanligen en kurs av antibiotika för att döda bakterier som orsakar sjukdomen. Om diagnosen ställs tidigt nog är en enda kurs av antibiotika brukar räcka för att bota patienten. Ett litet antal patienter kan fortsätta att ha symtom som led-och muskelvärk, sömnstörningar, neurologiska symtom och trötthet, efter behandling. Man tror dessa symptom visar en autoimmun reaktion utlöstes av borrelios smitta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.